Diákok által működtetett szálló lehet a csíksomlyói multifunkcionális központban

Újabb lépés a szakoktatás fellendítése érdekében

(0 Szavazat)75 megjelenítés

A múlt heti megbeszélés folytatásaként (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/szakemberekre-es-a-szakoktatas-fellenditesere-van-szukseg.html) újabb egyeztetést szerveztek a középiskolai szakoktatás fellendítéséről Hargita Megye Tanácsának székhelyén április 15-én. 

Részt vett Hargita Megye Tanácsa képviseletében Borboly Csaba elnök, Incze Csongor alelnök és Zonda Erika, a Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóság vezetője, ugyanakkor jelen volt Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Balázs Zsóka, a csíksomlyói Szent István Otthon vezetője, Bartolf Hedvig főtanfelügyelő, Görbe Péter, a megyei tanfelügyelőség szakoktatásért felelős tanfelügyelője, Lázár Csilla, a Soros Oktatási Központ vezetője, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke, illetve Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója is. A találkozó fő témája a szakoktatás lehetőségeinek feltárása megyénkben, az igények felkutatása, illetve a képzési lehetőségek javítása volt, olyan újabb oktatási területek azonosítása, ahol lehetőség van szakosztályok indítására.
Borboly Csaba elmondta, jelenleg a szakoktatás, a fiatalok munkahelyteremtése nem prioritás a közéletben, hiszen a szavazók nagy része a középosztályból és az idősebb korosztályból kerül ki, ezért az őket érintő problémák vannak előtérben. Ha a fiatalok érdeke nem jelenik meg a közéletben, a politikai diskurzusban, akkor marginalizálva lesznek minden területen, így az adópolitikában, a közlekedésben, oktatásban is. Ennek következménye, hogy sok fiatal az egyetem befejezése után a külföldi munkavállalásban látják az egyetlen lehetőséget, éppen ezért fontos bevonni őket a közéletbe, tudatosítani bennük, hogy felelősek a társadalom alakulásáért, és ehhez hozzátartozik a szavazáson való részvétel, illetve aktív részvétel a közéletben, hiszen ilyen hozzáállással nagyobb esélyük van a későbbiekben az elhelyezkedésre.
– Évekkel ezelőtt elkezdtünk beszélgetni az inasképzésről, majd jött a szakképzés, aztán sikerült jó példákat kialakítani, mint például a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre szakközépiskola, ahol két szakosztály várja a falusi turizmus és hegyifarmer-képzés iránt érdeklődőket – emelte ki Borboly.
Böjte Csaba bemutatta a szentsimoni gyakorlat lényegét, ahol a diákok Szentmártonra járnak iskolába, de a praktikát Szentsimonban végzik, ahol több ló van, élesben tanulhatják meg a lótartás, lovaglás csínját-bínját, ugyanakkor felelősséggel tartoznak az állatokért.
– A gyerekek reggel 5 órakor kelnek, kitakarítják a lovakat, utána elmennek iskolába, délután is minden lóval foglalkozni kell. Ugyanakkor javultak a jegyeik is, pedig nincs benne a tantervben a lovakkal való foglalkozás, de örömmel csinálják, és ez meglátszik az eredményeiken. Ez jó szakma, és sehol senki nem képez lovászt, lóoktatót. Feldobtuk a labdát az oktatási rendszerben, hiszen a mi gyerekeinken kívül mást is érdekelhet ez a foglalkozás. Vannak gyerekek, akik vendéglátó-ipari szakképzésen vesznek részt, az elmélet jó, de a gyakorlat hagy kívánnivalót maga után. Hargita megye húzóágazata a turizmus kellene legyen, sokan befektettek, panziókat építettek, de nagyon nehéz jó munkaerőt találni, aki ért a vendégfogadáshoz, szívesen, örömmel végzi munkáját – emelte ki Böjte Csaba. – Éppen ezért arra gondoltunk, hogy ha a megyei tanács a rendelkezésünkre bocsátja a csíksomlyói multifunkcionális központot, létrehoznánk benne egy diákszállodát, ahol megpályáztatnánk a menedzsmentet, lenne igazgató, PR-os, élesben menne. Hivatalosan, a diákok gyakorlati oktatásként végeznék ezt, a tanárok felügyeletével, értékelésével. Így olyan döntéseket tudnának hozni felügyelettel, aminek súlya, tétje van: miért jön oda a vendég, mit kell tenni, hogy jól érezze magát. Ennek következtében élethűen beletanulhatnának a vendéglátás fortélyaiba, valós gyakorlatot végezhetnének, amit a későbbiekben hasznosíthatnának.
A találkozón elhangzott, hogy számos olyan hiányszakma van, amelyben – miután a jelenlegi szakemberek kiöregednek – félő, hogy nem lesz utánpótlás, például a fémforgácsolóknál, éppen ezért fontos ezen szakmák feltérképezése és megfelelő gyakorlati tudást adó oktatás elindítása ezeken a területeken. A tanfelügyelőség részéről megfogalmazódott az igény, hogy a cégvezetők, szakemberek vállaljanak részt az oktatásban, mert annak ellenére, hogy nem tudnak sokat fizetni az órákért, fontos, hogy a diákokat jó szakemberek oktassák, így valóban piacképes tudással kerüljenek ki az iskolapadból, amelyből a cégek is profitálnak majd, hiszen kiváló szakembereket tudnak alkalmazni.
Borboly Csaba összegzésként elmondta, a legfontosabb, hogy az érintettek szeretnének összedolgozni ebben a kérdésben, mindenki érzi a feladat súlyát, hogy ez közügy. Úgy értékelte, hogy ismét sikerült tisztább képet kapni az aktuális helyzetről, és a jövőre nézve fontos, hogy konkrét projekteket fogalmazzanak meg, mindenki végezze el a maga feladatát a szakoktatás érdekében.
–  A tanfelügyelőség feladata a szak- és középiskolák ügye, megkeresni azokat az iskolákat, ahol ki lehet alakítani szakosztályokat, egyeztetni az igazgatókkal, szükség esetén megszervezni a tanárok átképzését. A megyei tanácsnak a rendelkezésére álló eszközökkel kell támogatnia a szakoktatást – a Hargita Megyei Népiskola képzései, az agrárkamara által szervezett tanfolyamok, a pályaorientációs tanácsadás, a fiataloknak szóló pályázati rendszer mind ezt a célt szolgálja. Egy újabb terület a felnőttképzések megszervezése, ahol szerepe van a Soros Oktatási Központnak, illetve a Hargita Megyei Agrárkamarának is. A megyei tanács a homoródi ifjúsági tábort és a csíksomlyói multifunkcionális központot is szívesen rendelkezésre bocsátja olyan ifjúsági és civilszervezeteknek, amelyek célja a valós gyakorlati oktatás biztosítása által a fiatalok munkaerő-piaci értékének a növelése. Ugyanakkor vállaljuk találkozók szervezését a polgármesteri hivatalok, iskolaigazgatók és vállalkozók között, annak érdekében, hogy a különböző igényeket lehessen átbeszélni, egységesíteni. Ha a felsorolt felek együtt dolgoznak, meggyőződésem, el tudjuk érni, hogy a gyerekek munkaerő-piaci értéke nagyobb legyen – összegezte Borboly Csaba.


Csíkszereda, 2014. április 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774