Csíkszeredában versenyeznek a legjobb kis matematikusok

(0 Szavazat)96 megjelenítés

Csíkszereda ad otthont a 2014-ben 23-ik alkalommal megszervezett Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. Az esemény ünnepélyes megnyitóját, amelynek a Márton Áron Gimnázium és Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a házigazdája, március 13-án tartották a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában. Az eseményen – a versenyen részt vevő diákok mellett – jelen voltak a házigazda tanintézmények vezetői, helyi elöljárók, valamint a megyei tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium munkatársai. 

Az ünnepélyes megnyitó első mozzanataként a Márton Áron Gimnázium kórusa elénekelte az iskola himnuszát. Varga László igazgató a magyarul zajló tehetséggondozás fontosságáról beszélt, valamint a matematika, mint egyetemes nyelv szerepét hangsúlyozta. Dr. Makó Zoltán az egyetem dékánja elmondta, hogy örömmel bocsátották a verseny rendelkezésére az egyetem termeit, majd a hosszútávú memória tulajdonságairól, a módszeres tanulás fontosságáról értekezett.
A helyi elöljárók közül elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szólalt fel, aki kiemelte, hogy a közigazgatásban sok jól képzett emberre van szükség. Ugyanakkor gratulált a szervezőknek, hogy a jelenlegi romániai törvénykezésnek köszönhető áldatlan állapotok ellenére meg tudták szervezni ezt az rangos versenyt. Reményét fejezte ki, hogy a vendégekkel sikerül megismertetni és megszerettetni a Székelyföldet.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a matematikáról elmondta, hogy ez az a tudományág, amellyel a semmiből új világot lehet teremteni, ahogy Bolyai János is tette, miközben a segítségével a mindenségből a semmit is létre lehet hozni, ilyen eszköz az atombomba. Hozzátette, a matematika igazi boldogsága az, amit a közösségnek általa tudunk adni.
Szabó Csilla, a Román Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkársága szakképzésért felelős felügyelője külön üdvözölte azokat a diákokat, akik a zavaros politikai helyzet ellenére Ukrajnából érkeztek ide. Bartolf Hedwig, Hargita megye főtanfelügyelője megtisztelőnek, ugyanakkor kihívásnak nevezte, hogy itt szervezik meg a nemzetközi matematikaversenyt. Zsigmond Barna Pál, csíkszeredi főkonzul elmondta, bárhol is éljünk a világban, minden magyar anyanyelvén számol, ezért is van szimbolikus jelentősége annak, hogy Csíkszeredában tartják idén a versenyt.
Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének örökös tiszteletbeli elnöke a Márton Áron Gimnázium névadója szellemi örökségének követésére biztatta a diákokat, majd pedig Bolyai János munkásságának lényegére világított rá beszédében. András Zoltán egyetemi docens, a versenybizottság vezetője, mint az első Nemzetközi Magyar Matematikaverseny díjazottja köszöntötte a diákokat és kívánt nekik sok sikert a megmérettetésben.
A diákok egyébként nemcsak versenyeznek az itt eltöltött négy nap alatt, hanem kirándulásra is mennek a környéken, hogy megismerjék Csíkszeredát, Tusnádfürdőt, a Szent Anna-tavat, a Nyergestetőt, Csíkdelnét, Csíkszépvízt, Gyimesbükköt (az ezeréves határt), Madéfalvát, Karcfalvát és Csíkszentdomokost.


Csíkszereda, 2014. március 13. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774