Csíkszeredában találkoztak a Robinwood Plus projekt résztvevői

(1 Szavazat)30 megjelenítés

Csíkszeredában, augusztus 27-én szervezték meg a Robinwood Plus nemzetközi projekt utolsó előtti konferenciáját, amelyen az erdőgazdálkodással kapcsolatos eddigi tapasztalacserék, találkozók eredményeit mutatták be. A hatékony erdőgazdálkodásról, a fafeldolgozásról és kapcsolódó területekről szóló, európai uniós finanszírozású Robinwood Plus rendezvényén képviseltették magukat az olasz és a finn partnerek, valamint jelen voltak székelyföldi önkormányzatok és szervezetek részéről is. 

A projekt romániai résztvevője Hargita Megye Tanácsa, amelynek részéről Birtalan József alelnök és Balla Péter projektmenedzser köszöntötte a résztvevőket. Az alelnök szerint szükség van ilyen témájú nemzetközi tapasztalatcserékre, mert a segítségükkel kialakítható egy hatékony erdőgazdálkodás, amely hosszú távon megélhetést biztosíthat a helybélieknek.
– Felnőtt egy olyan generáció, amelyik megszokta, hogy az erdő mindig másé, így a haszna is, tulajdonképpen megszűnt a kapcsolata az erdővel. A visszaszolgáltatások után viszont új piacok, új lehetőségek, új technológiák jelentek meg, és ma már az erdőgazdálkodás egy magasabb szintű feldolgozást jelent nemcsak a fa, hanem az erdei gyümölcsök vagy a gombák esetében is – jelentette ki Birtalan József.
A rendezvényen jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is. Tánczos szerint új kezdet tanúi vagyunk, amikor a székelység ismét kezébe veszi a sorsát, ugyanis több évtized után sikerült a román államtól az erdőket visszavenni és azokat majdnem száz százalékban menedzselni, ezért a politikus úgy látja, csakis a helyi közösségtől függ, hogy unokáinknak lesz-e erdejük, vagy sem. Korodi fontosnak nevezte, hogy az erdőből ne csak a kereskedők nyerjenek, hanem azok is, akiknek az életterét meghatározza, és ne csak a nyersanyagot tekintsük jövedelemforrásnak, hanem az erdőből származó összes erőforrást, természetesen a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok figyelembevételével.
Roberta Casapietra a vezető partner, az olaszországi Liguria tartomány képviseletében érkezett Csíkszeredába. Bemutatta a projektet, amely hivatalosan 2010 januárjában indult, teljes időtartama 48 hónap, idén decemberben ér véget. Összköltségvetése 3 063 463,56 euró, ezt részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta, részben pedig a partnerek. A Robinwood Plus résztvevői – Hargita Megye Tanácsa, Liguria tartomány, Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország), Kainuu Regionális Tanácsa (Finnország) és Calabria tartomány (Olaszország) – tapasztalatcserék által törekedtek a partner régiók közti fejlettségi szintkülönbségek kiegyenlítésére. A Robinwood Plus öt alprojektjét már lebonyolították, e nemzetközi pályázatok eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jutott támogatáshoz: Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Madéfalva, Oroszhegy, Szentegyháza. Casapietra az eredmények között említette, hogy idén júniusban az Európai Bizottság elé terjesztették a partnertalálkozók során kidolgozott javaslatcsomagot az erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, erdei turizmus, biodiverzitás, biomassza felhasználása és környezeti nevelés témakörében.
Norocel V. Nicolescu, a brassói Transilvania Egyetem professzora Az erdők multifunkcionális szerepe címmel tartott előadásában adatokkal szolgált Románia erdeiről, illetve erdős területeiről, a tulajdonjogi helyzetről, a fából és más erdei gyümölcsökből készült termékekről, a vonatkozó törvényekről. A professzor szerint egyszerűsíteni kell az erdészeti törvényen, az erdőgazdálkodásra vonatkozó szabályozásokat hozzá kell igazítani a különféle tulajdonosi formákhoz, az érintetteket sokkal inkább be kell vonni az erdőgazdálkodási tervek előkészítésébe, és ösztönözni kell a magánerdő-tulajdonosi társulások létrehozását.
Jounni Pounnikas, a finnországi Kainuu Regionális Tanácsának munkatársa A faalapú energia fejlesztése Kainuu régióban címmel tartott előadást. Beszélt a régió biomasszaprogramjáról, bemutatva Kuhmo város jó példáját, valamint a faalapú energia társadalmi hatását Kainuu régióban, ahol a pellet- és a brikettgyártás az egyik fő gazdasági tevékenység, így a lakosságot állami támogatásokkal ösztönzik faalapú tüzelőanyag használatára.
Csibi József, Madéfalva Község Polgármesteri Hivatalának projektmenedzsere az Elwood alprojektet mutatta be, amelynek témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, költségvetése pedig 58 620 euró volt. Madéfalva önkormányzata ezáltal a hagyományos famegmunkálást népszerűsítette a helyi fiatalok körében, valamint tapasztalatcserét szervezett a projektpartnereknél: a Perigordi Regionális Parkban (Limousin, Franciaország, projektvezető), valamint az Aveto Természeti Parkban és a Portofino Parkban (Olaszország).
A Robinwood Plus keretében a következő, egyben utolsó találkozót a projektpartnerek az olaszországi Liguria tartományban tartják októberben.

A partnertalálkozó második napján, augusztus 28-án a vendégek megtekintették a Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzeglápot, a máréfalvi tájházat, valamint a zetelaki erdeigyümölcs-feldolgozó üzemet.
 

Csíkszereda, 2013. augusztus 28

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774