Csíki faipari klaszter alakult

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja jegyében tartottak konferenciát Csíkszeredában

(0 Szavazat)83 megjelenítés

Aláírták Csíkszeredában a Hargita Wood faipari klaszter alapító okiratát március 27-én, csütörtökön a Klaszterek és kutatás a faiparban, a kkv-k védelmében című konferencia alkalmával. A szervezet alapító tagjai Hargita Megye Tanácsa, csíki vállalkozások, közbirtokosságok, a Csíki Vállalkozók Egyesülete, a csíkszeredai Sapientia egyetem, illetve a brassói Transilvania egyetem faipari mérnöki kara, továbbá a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség. 

A szervezet célja többek között innovációs projektek kezdeményezése, országos és nemzetközi vásárokon, kiállításokon és más eseményeken való részvétel, nemzetközi pályázatok lebonyolítása, a tagok közös marketingjének kidolgozása, más klaszterekkel való együttműködés, törvényjavaslatok kidolgozása, a jogszabályok ismertetése az érintettekkel.
A Hargita Megye Tanácsa, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Clustero – Romániai Klaszterek Egyesülete által szervezett csíkszeredai workshopon bemutatták a fejlesztési ügynökség ID:WOOD nevű, klaszternépszerűsítő és kis- és középvállalkozásokat támogató projektjét. Borboly Csaba megyeelnök köszöntőjében beszámolt az általa vezetett intézmény e területen történt kezdeményezéseiről, tevékenységéről, nemzetközi projektben való részvételéről, amellyel mind azt célozták, hogy a fából helyi jövedelmet generáljanak. Ehhez tapasztalatcserékre, tudásra van szükség, arra, hogy a helyi faipar szereplői összedolgozzanak, az egyházaktól a szakközépiskolákig. A megyeelnök példaként hozta fel a Robinwood Plus európai uniós projektben való részvételt, valamint a megyei tanács által kidolgozott megyei gazdaságfejlesztési programját, amelynek egyik kiemelt pontja az Építsünk fából! címet viseli, és a hagyományos falukép megőrzését, restaurálását szorgalmazza. Borboly Csaba külön köszöntötte a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola jelen lévő diákjait. A szakoktatást kiemelten fontosnak tartja a megyei tanács, mert annak minősége összefüggésben áll a fiatalok itthon maradásával, a munkahelyteremtéssel. Az elöljáró jó jelnek nevezte, hogy a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában nagy sikere van a székelykapu-faragók képzésének.
– Hargita Megye Tanácsa igyekszik katalizátorszerepet betölteni, és segíteni tud jó minták bemutatásával. Örvendek, hogy a különböző szereplők együttműködnek, ez a siker kulcsa – jelentette ki, kitérve arra, hogy jelen rendezvény kapcsolódik a Böjte Csaba ferences szerzetes nevéhez kötődő Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvénysorozathoz, amely szintén a fával kapcsolatos, hiszen a gyümölcsfaültetés szintén a fa hasznosításának egy módja. A megyeelnök ezzel összefüggésben azt mondta, hogy szeretnék kiterjeszteni a klasztert, civilszervezeteket is bevonva.
A rendezvényen jelen volt Tánczos Barna szenátor is, aki hangsúlyozta, hogy a terjeszkedő multinacionális cégekkel szemben a helyi kis- és középvállalkozók csak szövetkezve, klaszterbe tömörülve vehetik fel a versenyt.
– A multik részéről érkező kihívással a helyi vállalkozók úgy nézhetnek szembe sikerrel, ha egy asztalhoz ülnek – jelentette ki a szenátor.
Vajda Lajos, a Romániai Klaszterek Egyesületének alelnöke úgy látja, a legfontosabb a klaszter megalakításánál a bizalom kialakítása, emellett közös vízió, közös stratégia és a klaszterben folytatott önkéntes tevékenység is szükséges hozzá.
Mihai Pocanschi, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója szerint a román gazdaság jövője klaszterekre épülhet. Ovidia Caba, az ügynökség osztályvezetője bemutatta az ID:WOOD projektet, amelynek fő célja a versenyképesség növelése a faipari cégek körében. Mint elhangzott, a klaszterek megalakulását nagyobb mértékben kellene segítenie a politikumnak, és újra kell gondolni a kis- és középvállalkozókra vonatkozó támogatáspolitikát.
A továbbiakban Köllő Miklós építész az ökoregionális építkezésről, Már István, a Székely Gyümölcs Egyesület elnöke pedig a hagyományos gyümölcstermesztésről tartott előadást. A rendezvény második részében a fő téma a faipari kis- és középvállalkozók versenyképességének növelése volt.

Csíkszereda, 2014. március 27.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774