Csíki elöljárókkal találkozott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Borboly Csaba: Székelyföldnek szüksége van a magyarországi tudásra

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A Hargita megyei fejlesztési terveket, kezdeményezéseket, programokat ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Potápi Árpád Jánossal, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárával azon a találkozón, amelyet január 6-án, kedden este tartottak Madéfalván Csík-térségi polgármesterek, politikusok, egyházi elöljárók részvételével. A megyeelnökön és a településvezetőkön kívül jelen volt Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő, Becze István, Burus-Siklódi Botond és Szentes Antal megyei tanácsos, Tamás József római katolikus segédpüspök, valamint Darvas-Kozma József csíkszeredai és Bartalus Zoltán Jakab madéfalvi plébános.

Borboly Csaba bemutatta a Hargita Megye Tanácsa által tett erőfeszítéseket a Hargita-hegység-projekt megvalósítása, a Hargita sírégió megalakulása, az épített örökség, illetve székely kapuk védelme, a székelyföldi kisrepülőtér-fejlesztés és a borszéki turisztikai beruházás érdekében, továbbá az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének a honosítási eljárásban nyújtott segítségét. A megyeelnök átadta az államtitkárnak a mindezek leírását tartalmazó dokumentumcsomagot. Hangsúlyozta, hogy Székelyföldön a magyar állam segítségére a tudásátadásban van a leginkább szükség.
– A helyi gazdaság működtetéséhez szükségünk van arra a háttértudásra, amely Magyarországon létezik. Nagyon sok kezdeményezést gyakorlatba ültettünk, csak még egy kis segítség kell – jelentette ki a megyei elöljáró példaként említve kis családi és faluközösségi összefogásokat, valamint konkrétan a székelykeresztúri és a szépvízi tejfeldolgozó üzemet és a madéfalvi gyümölcsfeldolgozót, amelyeknek jól fogna a támogatás, és nem is kellenek óriási összegek, csak éppen a megyei tanácsnak nincs minden támogatáshoz jogalapja. A kisrepülőtéri fejlesztési koncepció elkészítésében is magyarországi szakemberek segítettek, jegyezte meg a megyeelnök, szintén támogatást kérve a szakképzés fellendítéséhez és a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradása érdekében.
Potápi Árpád elmondta, hogy a magyar nemzetpolitika egyik fő pillére az oktatás, és fontosnak nevezte a szakmunkásképzés támogatását, akárcsak az egyházakét. Mint megjegyezte, éves szinten nagy összegeket különít el a magyar állam a határon túli egyházak támogatására. Az államtitkár a most kezdődő újabb hétéves európai uniós finanszírozási időszakot illetően optimista, mert a magyar kormány óriási pénzösszegeket hívhat le, és ezekből akár határon túli intézmények és vállalkozások támogatására is irányítanak majd pénzt, jelentette ki.

 

Csíkszereda, 2015. január 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774