Csíkba látogatott Seszták Miklós fejlesztési miniszter

Két év múlva eredményekről szeretnének tárgyalni

(0 Szavazat)107 megjelenítés

Csíkban folytatta erdélyi munkalátogatását Seszták Miklós, Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériumának vezetője március 13-án, pénteken. A miniszter megtekintette a szépvízi tejfeldolgozó üzemet, ahol Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felhívta a figyelmét a székelyföldi szövetkezeti mozgalom néhány kezdeményezésére, amelyek esetében igen hasznos lenne egy támogató program a székelyföldi közösségi tulajdonba tartozó vállalkozások, szövetkezetek munkahelyteremtő beruházásai számára, valamint az erdélyi magyar egyházi közösségek, civilszervezetek fejlesztéseinek megvalósításához. 

A megyei elöljáró közel húsz helyi projektet mutatott be a tárcavezetőnek, kiemelten a helyi tej-, hús- vagy burgonyafeldolgozó és -értékesítési szövetkezeteket, köztük a szépvízit, gyimesfelsőlokit, székelykeresztúrit, székelypálfalvit, továbbá a gazdasszonyok közösségi konyháit és a tangazdaságokat. A megyeelnök hangsúlyozta, hogy mindegyik kezdeményezés nyomán legalább 50–100 munkahely létesülhet. Ferencz Tibor polgármester elmondta, hogy április elsejére tervezik a szépvízi Csengő Tejszövetkezet beindítását. Az üzem 107 gazda, a három falu: Szépvíz, Csíkszentmiklós és Csíkborzsova közbirtokossága, valamint a helyi önkormányzat megvalósítása. Trappista típusú, hosszan érlelt sajt készítésére van felszerelve, a beruházás értéke 400 ezer euró, de mint a községvezető kifejtette, a továbbfejlesztés gondolata már megszületett, hiszen azonnali jövedelem származhat a friss termék előállításából. A friss termék előállításához szükség lenne még fölözőre, adagolóra, csomagolóra, hőkezelő kádakra, termékkiszállító autóra, hűtőpultokra, melyek összértéke előzetes számítások szerint 150 ezer euró. Ehhez kérte a polgármester Seszták Miklós támogatását.
A szépvízi üzem megtekintése után a megyeházán folytatódott a program, ahol a miniszter Hargita megyei fejlesztésekről, gyakorlati megvalósításokról egyeztetett Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, Borboly Csaba megyeelnökkel,  ugyanakkor jelen voltak az RMDSZ parlamenti képviselői, szenátorai, valamint a megyei és helyi önkormányzatok képviselői, polgármesterek, közbirtokossági vezetők és sípálya-tulajdonosok, vállalkozók is. Elsőként Kelemen Hunor köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének fontosságát a magyar kormány és az erdélyi magyarság között.
–  A nemzeti fejlesztési miniszter látogatása által még szorosabbra tudjuk fűzni a kapcsolatot a magyar kormánnyal, a megteremtett alapokra gazdasági projektek megvalósítása által is tudunk építeni –   emelte ki a szövetségi elnök.
Borboly Csaba megköszönte a látogatást és azt, hogy odafigyelnek a megye szükségleteire, beruházási lehetőségeire. Elmondta, konkrét projekteket és elképzeléseket mutatnak be a miniszternek, úgymint a székelyek szent hegye, a Hargita-hegység Övezeti Rendezési Tervét és a Hargita sírégió tervét, amelyek megvalósításán évek óta dolgoznak annak érdekében, hogy olyan fenntartható módon tudják fejleszteni a térséget, hogy minden évszakban kiterjedt szabadidős tevékenységet lehessen folytatni ott, ezzel is hozzájárulva a környező települések és a megye turisztikai potenciáljának növeléséhez.
– Cél, hogy a turisták még nagyobb számban érkezzenek a térségbe, széles turisztikai kínálatot találva itt, mindezt pedig fenntartható módon kell működtetni, oly módon, hogy az ide látogatók a Hargita-hegységet körbevevő csíki, udvarhelyszéki és gyergyói települések vendéglátását igénybe tudják venni, és a hegységben az itt-tartózkodás mindegyik napjára legyen ajánlat, program kirándulásra. Az év 365 napjában várni kell a turistákat, a magyarországiakat is, főleg az ország keleti feléből – emelte ki Borboly Csaba.
A megyeelnök a borszéki balneoklimatikus központ megépítéséhez is kérte a magyar állam támogatását, mint elmondta, Borszék a Kárpát-medencei magyarság számára  egy brand, éppen ezért kormányközi megállapodás révén is fel lehetne építeni a központot. Ugyanakkor uniós pályázatok lehívásával szeretnének együttműködni munkahelyteremtésben, az itthon maradás elősegítésében. 
Seszták Miklós elmondta, az interaktív, eredményeket előrevetítő tárgyalások híve, éppen ezért örül, hogy a Hargita megyeiek konkrét projektjavaslatokkal készültek, így reményei szerint, ha két év múlva ismét idelátogat, nemcsak a lehetőségekről, de a megvalósított dolgokról is beszélhetnek majd. Kiemelte az európai uniós források lehívásának fontosságát, olyan beruházási lehetőségek keresését, amelyekből mindkét közösség profitálhat. Ugyanakkor elmondta, hogy mivel februártól az ő minisztériumához tartoznak a sportberuházások is, igyekeznek megtalálni annak a lehetőségét, hogy együttműködjenek a Hargita-hegység és a Hargita sírégió fejlesztésének elképzeléseiben.
A továbbiakban Korodi Szabolcs építész bemutatta a Hargita-hegység Övezeti Rendezési Tervét, Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás  igazgatója a Hargita sírégió tervét, Mik József, Borszék polgármestere pedig a balneoklimatikus központ megépítésére vonatkozó elképzeléseket. Borboly Csaba átadta a miniszternek a projektek dokumentumait.
A program további részeként a miniszter ellátogatott a Nyerges-tetőre, ahol ünnepi megemlékezést tartottak a Bojzás Néptánccsoport közreműködésével, megkoszorúzták a hősök emlékművét, majd Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes vezetésével közösen imádkoztak a hősök temetőjében.

 

Csíkszereda, 2015. március 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774