Brüsszelben a Nyílt Kapuk Napján mutatkozott be a Székelyföld

„Ízük, mintha a nagymama készítette volna”

(0 Szavazat)48 megjelenítés

A Régiók Bizottsága fennállásának 20-ik évfordulója alkalmából idén is, május 17-én megtartották Brüsszelben a Nyílt Kapuk Napját, amelyen az Európai Unió intézményei mutatkoztak be a brüsszeli közönség előtt. A Nyílt Kapuk Napját azzal a céllal szervezik meg, hogy lehetőséget teremtsenek Európa sokszínűségének bemutatására.

Ebben az évben összesen 32 európai régió és város között Hargita Megye Tanácsa képviselte a Székelyföldet. A megyei tanács munkatársai hagyományos székely népviseletben népszerűsítő szórólapok segítségével, valamint kóstoltatással mutatták be Hargita megye kulturális, hagyományos, helyi és turisztikai értékeit, látványosságait.
A látogatók ugyancsak megismerhették Hargita Megye Tanácsának a Székely termék mozgalomban, helyi termelők segítésében elért sikereit. A több mint kétezer érdeklődő megkóstolhatta a helyi és hagyományos székely termékeket: mézet, szörpöt, lekvárt, házi kenyeret, mézespogácsát, házi füstölt és száraz szalámit, kolbászt, valamint különböző sajtokat.
A megyei tanács munkatársainak beszámolója szerint a résztvevők dicsérték helyi termékeinket, igazán ízletesnek és finomnak értékelték azokat. Külön tetszett nekik, hogy házilag előállított termékeket kóstolhattak, a külföldiek elmondása szerint „ízük, mintha a nagymama készítette volna”.
Továbbá azt is értékelték, hogy Románia szívében a magyar kisebbség ápolja a hagyományait, értékeit, és ezeket minél szélesebb körben próbálja népszerűsíteni. Az érdeklődő látogatók mellett a résztvevő régiók részéről is megtekintették a székely standot, a lengyelországi Morvaország képviselői meg is jegyezték, hogy a legszebb és legszínesebb stand a Hargita megyei volt.

Csíkszereda, 2014. május 19. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774