Borszék képekben

Kiállítás és fotóalbum

(1 Szavazat)97 megjelenítés

Tavaly szervezte meg első, oktatással egybekötött fotótáborát a csíkszeredai Prisma Fotóklub Borszéken július 17–21. között. A tábor anyagából készült a Borszék fotós szemmel című fotóalbum, illetve ugyanezzel a címmel nyitottak kiállítást a csíkszeredai Megyeháza Galériában február 27-én, csütörtökön délután, Hargita Megye Tanácsa és a fotóklub szervezésében.

A kiállítást Szabó Attila, a Prisma Fotóklub elnöke nyitotta meg. Mint ismertette, a táborban közel húsz ifjú vett részt a tapasztalt fotósok mellett, illetve meghívott oktatói is voltak a találkozónak. A helyszínválasztásról elmondta: 2003-ban jártak Borszéken, így kíváncsiak voltak, hogy azóta milyen változások történtek a településen. Mint megállapította, vannak még hiányosságok, de sok pozitív változást tapasztaltak, fejlődik a város, ezt örökítik meg a fotósok munkái.    
A tábor anyagát Túros Eszter művészettörténész, Hargita Megye Tanácsának munkatársa mutatta be. Úgy fogalmazott, Borszék sajátos hangulatát természeti adottságai, borvizei és épületei adják, majd röviden felelevenítette a város történelmét. A kiállítás és az album anyaga igazai csapatmunka, több generáció szemszögéből láttatják Borszék világát többnyire épület-, természet- és portréfotókon, mondta.
– A fotókon ugyanakkor érződik az alkotás, a kísérletezés öröme is, amely elengedhetetlen feltétele egy jól sikerült műhelymunkának.  A Prisma tagjai hozzák egyéni látásmódjukat, sajátos nézőpontjaikat, figyelnek és azt tárják elénk, amit a szavak nem tudnak pontosan megragadni. A különleges benyomásokat, érzéseket képként őrzi az emlékezet – méltatta a kiállítás anyagát a művészettörténész.
Köszöntőt mondott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Mik József, Borszék polgármestere.
– Borszék elindult a fejlődés útján, összefogással el lehetett érni, hogy jó irányban haladjanak a dolgok – mondta a megyeelnök. Gratulált az alkotótábor szervezőinek ahhoz, hogy a fiatal fotósokat is bevonták tevékenységükbe, hiszen hasznos volt a jelenlétük, szakmai ismeretekkel gazdagodtak. Borboly Csaba végül jó fényt kívánt a fotósoknak munkájukhoz.
Mik József az enyészetképről beszélt, amely beégett a köztudatba Borszék kapcsán, de mint mondta, elindult a fejlődés a településen, ebben állandó partnerük és segítőtársuk Hargita Megye Tanácsa. A mérleg mára az újjáépülés oldalára billen, fogalmazott, vannak még romvillák, de a fürdők is megújulnak. Végül borszéki látogatásra hívott mindenkit, ahol életkedvvel, barátsággal várják a vendégeket, mondta.
A Borszék fotós szemmel című kiállítás a Megyeháza Galériában március 13-ig látogatható.


Csíkszereda, 2014. február 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774