Borboly Csaba: nem maradhatunk le az uniós pénzekről!

A víz- és csatornarendszerek felújítása-bővítése vállalt kötelezettség

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Komoly anyagi következményei lehetnek annak, ha a helyi önkormányzatok kimaradnak a Harvíz Rt. víz- és szennyvízcsatorna-rendszerek felújítását és bővítését célzó európai uniós pályázatából – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba április 7-i, hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a megye településeinek a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társuláshoz való csatlakozásának fontosságát hangsúlyozta, mint fogalmazott, két út áll azon önkormányzatok előtt, amelyek még nem léptek be a társulásba: vagy megragadják a lehetőséget, és a Hargita Víz tagjaként részt vesznek a szolgáltató, a Harvíz Rt. pályázatában, amelyet a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programban nyújtanak be, és megnyerik a beruházáshoz szükséges összeget, vagy önerőből, esetleg kormányzati programból próbálják felújítani, illetve bővíteni víz- és csatornahálózatukat. Az első út gyorsabb, belátható időn belül van esély finanszírozást kapni.
A megyeelnök azért sürgeti döntésre a még kimaradt önkormányzatokat – Gyergyószentmiklóst, Gyergyóalfalut, Gyergyóújfalut, Csomafalvát, Farkaslakát, Balánbányát, Maroshévízt, Gyimesfelsőlokot és Gyimesközéplokot, valamint ha új beruházást szeretnének, akkor Remetét, Ditrót és Szárhegyet is –, mert az óra ketyeg, és lemaradhatnak az uniós támogatásról, a beruházások megvalósításának elmaradása pedig komoly anyagi következményekkel járhat 2015, illetve 2018 után, amikor az Európai Unió számonkérési folyamata elkezdődik, hiszen büntetés jár érte. Románia az EU-csatlakozásakor több, a lakosság életszínvonalát emelő vállalást írt alá, ezek közül az egyik legfontosabb és legköltségesebb az ivóvíz- és csatornázási közművek rendszereinek felújítása és bővítése úgy, hogy a lakott területeken ez a lefedettség 95% körüli legyen. Ennek a célkitűzésnek a megvalósítására a kohéziós alapokból uniós pénzek állnak rendelkezésre. Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy a szennyvizek nem megfelelő összegyűjtése és tisztítása veszélyezteti a felszíni és felszín alatti vizeink minőségét.
– Arra kértem nemrég, márciusban elküldött levelemben az érintett önkormányzatokat, hogy döntsenek minél hamarabb, melyik utat választják, emellett a sajtó segítségével is fel akarom hívni a figyelmet a projekt fontosságára – közölte Borboly Csaba, aki említett leveléhez csatolta a szükséges szándéknyilatkozat mintáját, tanácshatározat-modellt a szándéknyilatkozat elfogadásáról és a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásba való belépésről, továbbá a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás alapító okiratait.
Borboly Csaba szólt az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhető korábbi megvalósításokról, és kijelentette, hogy a szövetség a továbbiakban is támogatni tud ebből a pozícióból.
– Korodi Attila, a PNL–RMDSZ-kormány környezetvédelmi államtitkára idején Hargita megye több mint százmillió eurót kapott erre a célra. Akkor döntöttünk az Olt és Maros menti szolgáltató létrehozásáról, de csak az Olt menti alakult meg, a Harvíz Rt. Meg kellett volna alakulnia a Maros mentinek is, de ez sajnos még nem történt meg, aminek részben politikai okai voltak. Most itt egy újabb nagy lehetőség: a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 2014–2020 közti időszakra előirányzott keretösszege több mint kétmilliárd euró, ami hatalmas összeg. Hargita Megye Tanácsa nem kötelezhet senkit a pályázásra, de választ vár arra, mi a helyi szándék – mondta az elöljáró.
A Hargita Víz társulásnak jelenleg 30 önkormányzat a tagja. A Harvíz Rt. tulajdonosa 90%-ban Csíkszereda önkormányzata, 10%-ban Hargita Megye Tanácsa. A szolgáltató működésével, projektjeinek lebonyolításával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket a megyei tanács összegyűjtötte és megválaszolta, erről lásd mellékelt, .ppt formátumú anyagunkat.


Csíkszereda, 2014. április 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774