Borboly Csaba: ne félemlítsék meg a táborszervezőket!

Az ellenőrök jóindulatára és törvénymódosításra van szükség

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A nyári táborokban, vendéglátó egységekben végzett rajtaütésszerű hatósági ellenőrzéseket tette szóvá a prefektusi kollégium július 28-i, hétfői ülésén Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, számtalan panasz érkezett hozzá vállalkozóktól, táborszervezőktől, miszerint rajtaütésszerű ellenőrzéseket végeznek a tisztiorvosi szolgálat, a fogyasztóvédelmi hatóság vagy az élelmiszer-biztonsági igazgatóság munkatársai, és Csíkszeredába rendelik be vendéglátó-ipari egységek vezetőit. 

A megyeelnök szerint turistaidényben, illetve tánc-, kézműves vagy egyéb, lelkes tanárok, civilszervezetek által szervezett táborok időszakában ez különösen káros, mert az említett intézmények illetékesei eljárásukkal megfélemlítik az önkénteseket, ráadásul ezzel elrontják a tábor hangulatát, és eltántorítják a szervezőket az ilyen jellegű további tevékenységektől. Pedig a – jórészt Hargita Megye Tanácsa által is támogatott – több száz Hargita megyei tábor a székelyföldi fiatalok szempontjából rendkívül fontos, hiszen identitást erősít, készségeket fejleszt, fogalmazott a megyeelnök. Az idegenforgalom számára is – különösen szezonban – mindez hátráltató hatású, hiszen a vendéglátónak nem Csíkszeredába kellene járnia papírokkal, hanem a vendégeivel foglalkoznia. Mindemellett még az útiköltségüket sem téríti meg senki, vázolta a helyzetet Borboly Csaba.
– Természetesen be kell tartani bizonyos feltételeket, de nem kellene egy hegyi táborban ugyanolyan feltételeket teremteni, mint egy városi szállodában, mert ellehetetlenítik az ilyen rendezvényeket. Éppen ezért a vonatkozó jogszabályok módosítására van szükség, ezért kérem a dekoncentrált intézmények vezetőit, tapasztalatukkal segítsék a megyei tanácsot abban, hogy különböző szintű jogszabályok, normatívák módosító javaslatait elkészítse, hogy azokat átadhassuk az RMDSZ kormányzati és parlamenti képviselőinek – mondta az elöljáró. Hozzátette: együttműködéssel, jó kommunikációval megoldható, hogy a tábor kezdési időpontja előtt, megelőző szándékkal, az ellenőrző szervek illetékesei megbeszélik a szervezőkkel, melyek a minimális feltételek, mert ne „szétverjék” ezeket a rendezvényeket, hanem segítsék őket felkészülni.
A politikus úgy látja, az ellenőrző szervek szigorúsága miatt maholnap felújított vidéki kultúrotthonokban sem lehet lakodalmakat szervezni, ami tarthatatlan. Szerinte az ellenőrök jóindulata is szükséges, a törvénymódosításon kívül, hiszen ők is az adófizetők pénzéből kapják a bérüket, így szolgálniuk is kell, nem csak büntetniük, ezért jöjjenek megoldási javaslatokkal. Borboly Csaba kérte egy megyei munkacsoport létrehozását, amely ezzel a problémával foglalkozna, és legalább a nyári szezon második felében, a polgármesteri hivatalokkal és a szervezőkkel együttműködve, kezelnék a hasonló helyzeteket.


Csíkszereda, 2014. július 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774