Borboly Csaba levélben fordult a foglalkoztatásért és regionális politikáért felelős uniós biztosokhoz

Figyelembe kell venni Hargita megye javaslatait is

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa a 2014–2020-as uniós finanszírozási időszak sikeres előkészítéséhez járulna hozzá azon elemzésekkel, amelyeket 2013 folyamán készítettek az intézmény külső és belső munkatársai a Hargita megyei közigazgatási kapacitását növelő program keretében. A partnerség elvének megfelelően javaslataikat, észrevételeiket minden esetben jelezték a programozással foglalkozó központi szereplőknek – tájékoztatta levelében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Andor Lászlót, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosát, valamint Johannes Hahnt, regionális politikáért felelős európai biztost.

A Csák László, régiófejlesztési szakértő közreműködésével elsőként készült javaslatcsomag egyes pontjai közül – amelyet a partnerségi megállapodás első, nem hivatalos változatához csatoltak – azonban egyet sem fogadtak el, annak ellenére, hogy ezek többsége megegyezett az Európai Bizottság által később kiadott válaszával, így egy részük valamilyen formában mégis bekerült a tervezet későbbi változatába. Ugyanakkor az azóta eltelt időben megfogalmazott helyi javaslatokat nem vették egyáltalán figyelembe, nem voltak nyitottak az egyeztetések megkezdésére, nem tájékoztattak arról, hogy mi indokolja a javaslatok mellőzését.
A megyeelnök felhívja a biztosok figyelmét, hogy annak érdekében, hogy a megfogalmazottak minél teljesebb körben ismertek és elfogadottak legyenek, 2014. március 5-én külön egyeztettek a megye polgármestereivel és az itt működő négy LEADER HACS vezetőivel, valamint Hargita megyei honatyákkal. Levelében hozzáteszi, a javaslatok minőségét jelzi, hogy a Romániai Megyék Országos Szövetsége is Hargita megye javaslatát továbbította a kormányhoz mint a szervezet véleményét. Ennek ellenére a 2014. március 17-én beküldött második, nem hivatalos verzióban nem jelennek meg Hargita megye javaslatai, ezért kétséges, hogy Románia a C(2013) 9651 final dokumentumban előírtaknak megfelelően jár el, illetve, hogy a partnerség, az érintettek bevonásával folyó tervezés elvét szem előtt tartanák.
Hargita megye a legvidékibb megye: a legnagyobb városunknak is kevesebb, mint negyvenezer lakosa van, egyetlen százezresnél nagyobb város vonzáskörzetébe sem tartozunk, a szegénység, a gazdasági nehézségek általánosak. Ilyen összefüggésben elvárható, hogy a programozással foglalkozó szervek indokolják, miért utasítják el Hargita megye javaslatait, miért nem nyitottak az egyeztetések folytatására. Az említett javaslatok egyébként a következők:

• A magas szociális kockázattal rendelkező megyék számára országos program bevezetése a szegénység elleni küzdelem és a sajátos igények, problémák megoldása érdekében az 1303/2013/EU rendelet és az 1304/2013/EU rendelet 12 cikk, 1) bekezdésének megfelelően (ITB rendszerben).
• A sikeresen működő LEADER HACS-ok megtartása a Közösségi Irányítású Helyi Fejlesztés (CLLD) rendszerében.
• A CLLD multi-fund finanszírozása a stratégiai szempontok érvényesülése érdekében elsősorban az országos programokban szereplő beavatkozásokkal, kiegészítő jelleggel (szemben az országos szervek javaslatával, ahol kizárólag a országos vidékfejlesztési program intézkedéseivel azonosakat irányozhat elő a CLLD).
• Kisvárosok (tagállami jogban: 3. rangú települések) hozzáférése az EMVA-forrásokhoz, legalább a LEADER-CLLD esetében.
• Hegyvidéki tematikus alprogram bevezetése a országos vidékfejlesztési programban.

Borboly Csaba levelében kifejtette: meggyőződése, hogy az előterjesztett javaslatok figyelembevételével Románia sokkal inkább hozzájárulna a tematikus célkitűzések eléréséhez a 2014–2020-as uniós finanszírozási időszakban. Ebben az összefüggésben elfogadhatatlan, hogy nincs érdemi lehetőség a szűk körben, nem megfelelően egyeztetett tervezetek minőségének javítására. Borboly Csaba mint megyei tanácselnök és a Régiók Bizottságának tagja levelében azzal a kéréssel fordult az EU-s biztosok felé, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy Románia biztosítson lehetőséget a programütemezés javításához hozzájáruló előterjesztések befogadására.
A Hargita megyét és a Székelyföldet érintő javaslatok nyomatékosítása érdekében Sógor Csaba európai parlamenti képviselő nyújt segítséget: egyrészt írásbeli sürgős kéréssel fordul Európai Bizottsághoz, ugyanakkor ismételten felhívja az EU-biztosok figyelmét Borboly Csaba levelében kiemelt kérdések megoldásának fontosságára.


Csíkszereda, 2014. április 1. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774