Borboly Csaba kérése nyomán hárommillió forint érkezik székely kapuk felújítására

A Bethlen Gábor Alap támogatja a máréfalvi Kőlik egyesületet

(0 Szavazat)74 megjelenítés

Folytatódik a régi székely kapuk felújítása Hargita megyében a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és Hargita Megye Tanácsa együttműködése révén. Ehhez hárommillió forinttal járul hozzá a magyarországi Bethlen Gábor Alap a Kőlik pályázata nyomán.

Borboly Csaba megyeelnök idén márciusban Csíkszeredában találkozott Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral, és kérte a magyar kormány támogatását az egyesület székelykapu-mentő tevékenységéhez, a magyar kormány képviselője pedig nyitott volt erre. Az elnyert összegből öt műemlék székely kaput újítanak fel: a csíkmenasági Adorján-kúriáét, a csíkszentgyörgyi Gál Sándor, valamint Márton Ferenc kapuját, Csíkszentkirályon a Nagy Benedek portáján lévő Bethlenfalvi-kaput, továbbá az oklándi unitárius parókia kapuját. 
– Már évek óta hangoztatom, hogy közösségünk érdekében tettekre van szükség, kitartó munkára, és ilyen munkát végez Kovács Piroska, a Kőlik egyesület alapítója, akinek értékmentő tevékenységét nem véletlenül ismerték el Europa Nostra Nagydíjjal 2012-ben. Munkára, felelősségvállalásra van szükségünk, és ehhez hazai és magyarországi partnereket kell szereznünk – nyilatkozta Borboly Csaba a nyertes pályázat hírére reagálva. Hozzátette: – A székely kapu identitásunk része, a magyar és az európai kultúra felbecsülhetetlen értékű kincse, így mi sem természetesebb, hogy Magyarország is felkarolja megmentésük ügyét. Számítunk a további anyaországi segítségre, hiszen székely kapuk nélkül szegényebb lenne az egyetemes magyar kultúra, szegényebb lenne Európa.
Az Europa Nostra kulturális örökségvédelmi díját a máréfalvi Kovács Piroskának 2012-ben ítélték oda kiemelkedő egyéni vagy közösségi teljesítmény kategóriában, Hargita Megye Tanácsa felterjesztése nyomán. A felterjesztés P. Buzogány Árpád történész munkáján alapult, ezenkívül ajánlólevelet írt Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Pozsony Ferenc, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének professzora, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke, valamint Kovács József, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet vezetője. P. Buzogány Árpád így ír Kovács Piroskáról: „Kovács Piroska nyugalmazott tanár, népművelő, néprajzi gyűjtő helyismerettel, történelemmel, néprajzzal kapcsolatos gyűjtőmunkát végzett, melynek eredményét több önálló kiadványban jelentette meg. A székely kapuk udvarhelyszéki kataszterét összeállította, a régi kapuk megmentését, helyreállítását szorgalmazta és ennek hatására megyei program indult be. Tájházat alapított szülőfalujában, annak folyamatos programjai elsősorban az értékmentést szolgálják, illetve a fiatalokat megismertetik a hagyományos mesterségekkel (pl. kapufaragás). Sokoldalú munkásságát több helyi, megyei és romániai díjjal ismerték el.” (Bővebb információt Kovács Piroska munkásságáról, az Europa Nostra Díjról, illetve Hargita Megye Tanácsa székelykapu-programjáról a http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ címen találnak.)

 

Csíkszereda, 2014. június 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774