Borboly Csaba: feljelentések helyett párbeszédet!

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Végleges és visszavonhatatlan döntéssel utasította el január 21-én a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal fellebbezését a homoródfürdői vízierőmű-beruházást végző cég építkezési engedélyére vonatkozóan. A kormányhivatal kérte a Hargita Megye Tanácsa által kibocsátott engedély megsemmisítését, ám az ítélőtábla törvényesnek ítélte azt, az urbanisztikai bizonylattal együtt.

Mint ismeretes, még 2013-ban volt egy tiltakozó beadvány a homoródfürdői beruházás ellen, kérve annak leállítását. 2013. augusztus 14-én, miután Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, három hónapos szünet után, visszatért hivatalába, kivizsgáltatta és leállíttatta a munkálatot, új építkezési engedélyre pedig azóta sem érkezett igénylés a beruházó részéről.

A megyei tanács elnöke az ítélőtábla döntése kapcsán úgy nyilatkozott, hogy továbbra is együttműködést vár az érintettektől, mert párbeszédre, konszenzusra van szükség, nem feljelentésekre. Hargita Megye Tanácsa részéről több megkeresés is történt a normális párbeszéd érdekében, több alkalommal kérte fel az érintetteket egyeztetésre, de elzárkóztak annak előkészítésétől. A megyeelnök sajnálatosnak tartja, hogy a mai napig nem tudni pontosan, kik azok, akik tiltakoznak, hisz a petíciót aláírókhoz már legalább két alkalommal eljuttattak egy felkérést, hogy vegyenek részt egy megbeszélésen, mert Homoródfürdő jövője fontos, és ezt közösen kell megtervezni. Sem a szóban forgó magánszemélyek, sem az egyesület, amely az ő nevükben alakult, mindeddig nem reagált a megkeresésre.

Egyébként a hatályos törvények értelmében a megyei tanács nem bírálhatja felül a szakhatóságok véleményét, ha pedig azok pozitívan véleményezik a tervet, ki kell bocsátania az engedélyt, és így is történt.

– A jogállamiság alapelve, hogy ha nézeteltérés van, akkor azt meg kell beszélni. Ha a megbeszélés eredménytelen, akkor mindenkinek joga van bárkit feljelenteni, beperelni, de nem kellene előbb ütni s utána gondolkodni. Arra kérek mindenkit, aki érdeklődik a település iránt, hogy közösen keressük a megoldásokat, hisz jelenleg fenntarthatalan a helyzet, akár a környezetszennyezést, akár a természet védelmét tekintjük, akár a település fejleszthetőségét, vagy akár a Nagy-Homoród mente vízellátásának bizonytalanságát, a fenntartható és helyes megoldást meg kell találni. Ha valamivel nem értenek egyet, jöjjenek, beszéljük meg, és egyenes emberként, ha kell, vitatkozzunk. Minden nézeteltérés, félreértés rendezhető, ha van rá akarat a felekben. Bízom benne, hogy közösen, párbeszéd révén megtaláljuk a mindenki számára elfogadható, az egész közösség javát szolgáló megoldást. Az eredmény megéri a sok befektetett munkát, időt, energiát – fejtette ki az üggyel kapcsolatosan Borboly Csaba. Hozzátette: – A kérdésben végig nyitottak voltunk a párbeszédre, mert meggyőződésünk, hogy a problémákat meg kell beszélni. Többször is hívtuk az érintetteket megbeszélésre. Ismételten hangsúlyozom: a feljelentés nem megoldás – mondta a megyeelnök.

 

Csíkszereda, 2015. január 22.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774