Borboly Csaba: Bogdan Diaconu törvénytervezete alkotmánysértő

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Alkotmányellenes, ráadásul számos nemzetközi egyezményt sért az a törvénytervezet, amelyet Bogdan Diaconu szociáldemokrata párti képviselő készített a területi-közigazgatási egységek zászlóinak szabályozásáról – írja május 13-án kelt levelében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke válaszul a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége megyeelnökökhöz intézett felhívására, hogy véleményezzék a dokumentumot. A Hargita megyei elöljáró a tervezet elutasítását javasolja teljes egészében, hiszen az, elfogadása esetén, súlyosan sértené az alapvető alkotmányos és emberi jogokat.

A Bogdan Diaconu által előterjesztett jogszabálytervezet megtiltaná, hogy Romániában a területi-közigazgatási egységek „etnikai jellegű” zászlókat tűzzenek ki, hogy köztisztviselők, állami alkalmazottak viseljék annak bármilyen formáját, vagy hogy megjelenjen közintézmények honlapján, hivatalos iratokon. Borboly Csaba szerint a tervezet az alkotmány 6. cikkelyébe ütközik, amely kimondja, hogy a román állam elismeri polgárainak a szabad identitásválasztáshoz való jogát, és szavatolja annak megőrzését, szabad kifejezését és fejlesztését; az alaptörvény 53-as cikkelyével sincs összhangban, amely szerint a szabadságjogok korlátozása csak külön törvény alapján, nemzetvédelmi, közrendi, közegészségügyi, közerkölcsi, büntetőjogi esetekben vagy katasztrófamegelőzés céljából lehetséges, márpedig egy zászló kitűzésének vagy kicsinyített mása viselésének megtiltása a szabadságjogok korlátozását jelenti; sérti az 1995-ös Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, amely szavatolja a kisebbségeknek a szimbólumaik használatának jogát, amit Románia parlamentje is ratifikált; továbbá a törvényhozási technikai módszertannak sem felel meg, amely szerint tudományos elemzéssel meg kell alapozni a beterjesztett dokumentumokat. Mindezek mellett Diaconu kezdeményezése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19-es cikkelyébe ütközik, amely kimondja az egyének szabad véleménynyilvánításának jogát, mutat rá a megyeelnök, aki a zászlók használatára európai színvonalú szabályozás kidolgozását kérte a kormánytól már  több alkalommal.
– Gondolom, Bogdan Diaconu képviselő úr ezzel kívánta egy csapásra megoldani az ország gondjait: ha az általa elképzelt zászlók lobognának a közintézményeken, azok hatására a fiatalok mind itthon maradnának, nem vándorolnának külföldre munkát vállalni, egyből megszűnne az orvoshiány, és mindenki boldog lenne. Azt javaslom a képviselő úrnak, hogy inkább valós problémákkal foglalkozzon, például azzal, hogyan lehetne munkahelyeket teremteni, mert maholnap úgy járunk, hogy az utolsó fiatal, mielőtt átlép a határon, leoltja a villanyt, s maradnak a Diaconu-félék, akik ülhetnek majd a sötétben. Habár lehet, ők semmilyen változást nem fognak észlelni – nyilatkozta a téma kapcsán Hargita Megye Tanácsának elnöke.


Csíkszereda, 2014. május 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774