Borboly Csaba: annyi a szavazat, amennyi a bizalom

(0 Szavazat)51 megjelenítés

A Hargita megyei európai parlamenti választási részvétel Európában is jónak számít, tekintve a részvételi adatokat, és elmondható, hogy Erdély legerősebb politikai ereje a Szövetség – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke május 26-i csíkszeredai sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette, az RMDSZ-re leadott szavazatok száma Kovászna megyében több mint 39 000, Maros megyében több mint 57 000, Hargita megyében pedig több mint 80 000. Összesen a három megyében 176 000-en szavaztak az érdekképviseleti szervezetre, országosan pedig  345 000-en. Minden ötödik romániai magyar Hargita megyében él, és közel minden negyedik RMDSZ-szavazat Hargita megyei, mutatott rá Borboly Csaba.

– A szavazatok több mint felét ezúttal is Székelyföldről adták le a Szövetségre, és ez a megszokott arány választásról választásra – hangsúlyozta a megyeelnök.
A politikus gondokról is beszélt az RMDSZ támogatottságát illetően. Az egyik, hogy nem sikerült a magyarság etnikai arányát meghaladó eredményt produkálni, és ha mindenki úgy teljesített volna, mint Hargita megye, akkor nem kellett volna azért izgulni, két vagy három képviselő jut-e be az Európai Parlamentbe.
– Sajnos az EP-választást megelőző időszakban volt néhány olyan javaslatom, amely akkor nem került érdemben megvitatásra, de amely elfogadása esetén ma biztosan három képviselőt küldhetne az erdélyi magyarság Brüsszelbe. Mivel ezúttal nem jött létre a magyar összefogás, az Erdélyi Magyar Néppárt szavazói távol maradtak, ami jól látszik, ha összehasonlítjuk az RMDSZ-re leadott szavazatok számát a 2012-es parlamenti választáson és a mostani EP-választáson: körülbelül ugyanannyi vokssal kaptunk most kevesebbet Hargita megyében, mint amennyit másfél évvel ezelőtt a néppártra leadtak – hozott fel egy példát Borboly Csaba.
Egy másik problémaként említette a megyeelnök, hogy egyesek riogatással, félelemkeltéssel, jajveszékeléssel próbálnak mozgósítani a szavazás napján, pedig „riogatásból nem lesz szavazat, és a jajveszékelés Székelyföldön nem tartozik a kampányeszközök közé”.
– A szavazat nem alamizsna, a politikus ne könyörögjön, hanem erőt, bizalmat sugározzon! A kampányt nem félelemre kell alapozni, hanem a jó hangulatra, és öröm volt látni, hogy a csíki fiatal szavazók jókedvvel mentek el voksolni. Az kell legyen a célunk, hogy a Szövetség ezentúl csak 6 százalék fölötti eredményt érjen el, és ehhez minden választáson legalább 500 ezer magyar szavazzon, mert ekkora számmal megkerülhetetlen tényezőkké válhatunk a romániai politikában. Merjünk nagyobbak lenni! – mondta Borboly Csaba, hozzátéve: Hargita megye erőt mutatott fel április 6-án és május 25-én egyaránt.
Úgy látja, az EP-választáson való részvétel tulajdonképpen egyfajta bizalmi, a távolmaradás pedig bizalmatlansági véleménynyilvánítás volt az RMDSZ-t helyben megjelenítő önkormányzati és parlamenti politikusok iránt, hiszen az ő kérésüknek eleget téve járultak az urnákhoz. A szavazók a kamu petíciók és kamu politikai közlemények felett is ítéletet mondtak a megyeelnök szerint, és azon politika mellett tették le voksukat, amely az emberek napi gondjaival foglalkozik, őszintén, és a választókat szolgálja, tehát a kevesebb hőbörgés, több munka elve mellett, és azt várják el a politikától, hogy  ezek megoldásával foglalkozzon, ez volt május 25-e tanulsága.
Borboly Csaba köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, és azoknak is, akik segítettek a mozgósításban: polgármesterek és önkormányzati képviselők, a közbirtokosságok, az egyházak, állattartó-, tűzoltó-, fúvós-egyesületek, vállalkozói szervezetek. Külön gratulált Szilágy megyének, amely lekörözte Hargita megyét azon a téren, hogy tíz magyarból hányan mentek el szavazni: míg Hargita megyében ez a szám 3,13, addig a Szilágyságban 3,62.
(A választási eredményekről szóló kimutatás megtekinthető itt.)

Csíkszereda, 2014. május 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774