Borboly Csaba: a helyi közösségek és a megyei tanács közös kalákával többre juthatnak

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Egymillió dollárnyi összeget csoportosítottak át Hargita Megye Tanácsa költségvetésében a tanácsi testület szeptember 24-i, keddi soros ülésén, módosítva az idei beruházási listán. Borboly Csaba elnök elmondása szerint az átirányított összegeket olyan beruházásokra fordítják, amelyeket még idén meg lehet valósítani, és azok a fejlesztések, amelyektől most átcsoportosítottak, nem maradnak befejezetlenül, hanem jövőre folytatják. 

– Egy lej sem vész el a beruházásoknál – hangsúlyozta Borboly Csaba –, de azért volt szükség a költségvetés módosítására, mivel idén bizonyos munkálatokat már nem lehetett befejezni, ezért oda teszik a pénzt, ahol még év végéig hasznosan el lehet költeni a pénzt. A megyeelnök példaként említette, hogy a módosítás lehetővé teszi többek között az útépítés folytatását Mindszent és Csíkszentgyörgy, a Peszente-tető és Énlaka, valamint Románandrásfalva és Kissolymos között, továbbá a nehéz körülmények között tanuló gyerekek helyzetének javítását is. Az elöljáró a kalákamozgalmakra hivatkozva arra kérte a helyi közösségeket, vezetőket, hogy közösen oldják meg a helyi problémákat, például a megyei tanács építőanyagot tud biztosítani iskola rendbetételéhez, és együtt, valamennyi érintett hozzájárulásával olcsóbban megoldható a probléma, mint ha megbíznak egy céget a kivitelezéssel.
– Bízom benne, hogy az egykori rendtartó székelyek közösségi felfogása ma is él, mindenki odaáll a közügyek mellé, és összefogással képesek vagyunk ügyeink kezelésére. Szeretném, ha ezt a gondolkodásmódot minél több intézményvezető, polgármester magáévá tenné, hiszen sem Bukarest, sem Budapest, sem Brüsszel nem fogja megoldani a helyi gondjainkat – jelentette ki Borboly Csaba leszögezve: – Csak magunkra számíthatunk, kormánypénzekre nem, hiszen az RMDSZ ellenzékben van, és az uniós források is elapadtak a jelen költségvetési időszakban.

Sportolókat díjaztak
A tanácsülés elején Hargita megye élsportolóit díjazták Hargita Megye Tanácsa Keresztes Lajos- és Pro Civitate-díjával. Utóbbi elismerésben részesült Suciu Simion tájfutó, edzőjét, Csúcs Andrást edig a Keresztes Lajos-díjjal tüntették ki. Keresztes Lajos-díjat kapott továbbá Papp Róbert-Flórián, a Csíkszeredai Sportklub dzsúdósa, illetve Albu Botond és Sinka Szabolcs edző, Búzás Dorottya biatlonista és edzői, Márton Simon és Gecse Izabella, valamint Imre Emil gyorskorcsolyázó és Bogyó Mária edző vehette át.
A Keresztes Lajos- és a Pro Civitate-díjat Hargita Megye Tanácsa a kiemelkedő eredményeket elérő sportolóknak adományozza.

Elkészült Hargita megye kulturális stratégiája
Elfogadták Hargita megye kulturális stratégiáját, amelyet a Regionális és Antropológiai Kutatások Központja készített a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ felkérésére. A stratégia főbb célkitűzései között szerepel a térségi fejlesztéspolitikai folyamatba való integrálódás, aktív szerepvállalás a térségi modernizációs, versenyképességi és munkaerő-piaci folyamatokban, a térségi, kistáji és lokális identitások megerősítésében és megjelenítésében (vonzerőnövelés, desztináció-építés) vállalt szerep növelése, az életminőség javítása, a kulturális javakhoz és szolgáltatásokhoz való lakossági hozzáférés biztosítása, továbbá a társadalmi kohézió erősítése és a társadalmi részvétel fokozása. A dokumentum elfogadását követi a stratégia gyakorlatba ültetése, egy cselekvési terv kidolgozása.
– Azt szeretnénk elérni a kulturális stratégiával, hogy ne csak a pályázóknak való egyszerű pénzosztásból álljon, hanem legyen egy irány, a kulturális programok, valamint a hét kulturális alintézményünk munkája legyen összehangolt, és a kulturális programok egymást erősítsék – nyilatkozta Borboly Csaba reményét fejezve ki, hogy a stratégia megvalósításába aktívan bekapcsolódnak a helyi önkormányzatok is, és a megye minden lakója érezni fogja ennek hatását.

Csíkszereda, 2013. szeptember 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774