Borboly Csaba a felekezeti iskolák újraindítását szorgalmazza

Hargita Megye Tanácsa segíthet a vidéki tanintézetek problémáinak megoldásában

(0 Szavazat)74 megjelenítés

– Ha a kistelepülések iskoláit az állam cserbenhagyja, nem ülhetünk karba tett kézzel, és az a javaslatom az összevonással vagy megszűnéssel fenyegetett tanintézetek esetében, hogy indítsunk ezekben a falvakban felekezeti iskolákat – állt elő a javaslattal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vallási felekezetek képviselőivel való szerdai, december 18-i találkozón, amelyet a csíkszeredai megyeházán tartottak.

Mint kifejtette, a megyei tanács támogatni tudná ezek működését, erre megvan a törvényes lehetőség, de Borboly Csaba számít a helyi közösségek – önkormányzat, közbirtokosság, szülők, tanárok – támogatására is, a kaláka szellemében, amely, véleménye szerint, jó példával szolgál ahhoz, hogy az egyházak segítsenek azokon a tanintézeteken, amelyek a gyereklétszám csökkenése, valamint az épületük rossz állapota miatt nehéz helyzetbe kerültek.
– Hargita megye speciális térség, az országban itt található a legtöbb kis lélekszámú település, emiatt sok iskola működése a gyermekhiány miatt is veszélybe került. Pedig nem kellene a kisiskolásokat a távolba buszoztatni ahhoz, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek. Ennek megoldásában az egyházaknak nagy szerepük lehet – jelentette ki az elöljáró. Hozzátette: – Bukarest nem képes orvosolni a helyzetet, de mi Székelyföldön igenis tudunk önerőből építkezni, ha mindenki az ügy mellé áll. Ha bezárják a kis falvakban az iskolákat, azzal halálra ítélhetik ezeket a településeket, amit nem szabad hagyni. A megyei tanács egyik fő törekvése, hogy olyan életkörülményeket teremtsen a pár száz lelkes falvakban, hogy a fiatalok haza- vagy odaköltözzenek. Ehhez a folyamathoz helyi iskolák működése szükséges.
A megyeelnök számvetést tartott az egyházaknak 2013-ban kiutalt támogatási összegekről. Beszámolójában elmondta, hogy ebben az évben 3 millió 100 ezer lej jutott a megye felekezeteinek, ebből 2 millió 300 ezer lejt az egyházi épületek felújítására szántak, 540 ezer lejt a ravatalozókra különítettek el, valamint 70 ezer lejt gyerektáborok építésére fordítottak.
– Szeretnénk folytatni azt a munkát, amelyet még 2008-ban felvállaltunk. 2013 különösen nehéz év volt számunkra. Önöknek köszönhetően együttes erővel továbbra is kitartunk. Bebizonyítottuk, hogy Hargita megye szolidáris megye, mert felekezeti hovatartozástól függetlenül megőriztük a régi értékeket, amelyekre a jövőben is lehet alapozni – fogalmazott a intézményvezető, hozzátéve, hogy a kommunikáció javítására van szükség a felekezetek és az intézmény között. 
A jelen lévő egyházi képviselők Borboly Csaba felvetésére pozitív választ adtak, és támogatják a kezdeményezést. Mint mondták, tisztában vannak azzal, hogy az összefogás sokat jelent, és azt a közösség is érzékeli.
A találkozón Nyírő Ágnes, a Recultivatur nemzetközi projekt tagja, a megyei tanács munkatársa bemutatta a varsói nemzetközi turisztikai vásáron szerzett tapasztalatait. A megyei tanács partnerségével zajló nemzetközi projekt célja a vallási értékek minél szélesebb körben történő népszerűsítése, ennek érdekében vettek részt a partnerek egy külön standdal a nemzetközi vásáron, ahol a programban részt vevő régiók vallási értékeit mutatták be. Nyírő Ágnes előadásában  rámutatott, hogy Hargita megye számos szellemi és anyagi vallási örökséggel rendelkezik, amelynek jelentős része kihasználatlan gazdasági szempontból. A Recultivatur projekt fő célja a vallási kulturális értékek hatékony integrálása a helyi gazdaságba a régió vallási örökségei, az emberi erőforrások és az infrastruktúra kihasználásával. Hargita Megye Tanácsa mellett 11 nemzetközi partner vesz részt a több mint 3 millió eurós összköltségvetésű projektben (ebből Hargita megye 327 200 euróval rendelkezik) 2011 és 2013 között. A cél a munkahelyteremtés és jövedelemnövekedés a bevont térségek számára, elősegítve a helyi turizmus fejlődését, így biztosítva a projekt hozzájárulását az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű, Hargita megye 2012–2020 közötti gazdaságfejlesztésére vonatkozó keretprogram Turisztikai potenciálunk értékesítése ágazati célkitűzésének eléréséhez.
Az összejövetelen a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákkórusa teremtett ünnepi hangulatot, karácsonyi dalokat adtak elő.

Csíkszereda, 2013. december 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774