Biztonságosabbak lesznek a turistaútvonalak

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Elkezdődött a Hargita megyében található erdei és turistaútvonal-jelzések festése, emellett újabb biciklis és túraútvonalak felújítása indul el a közeljövőben. A Hargita Megye Tanácsának biztonságosabb turizmust, valamint a bakancsos idegenforgalom népszerűsítését célzó programjának része az útvonalak felújítása.  

Az említett munkálatokra a csíki SERV-MONT-HAR Egyesület, valamint az udvarhelyi Harmont Egyesület pályázott sikerrel a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnál, amelynek a megyei tanács is alapító tagja. A nyertes pályázatokról, valamint a tervezett munkálatokról a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, a csíki SERV-MONT-HAR Egyesület, valamint az udvarhelyi Harmont Hegyimentő Egyesület képviselői tájékoztatták a sajtót Hargitafürdőn szeptember 25-én, szerdán.
Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője elmondta: Hargita megyében 1700 kilométer turistaút található, amelyből eddig mintegy 900 kilométernyit láttak el turistajelzéssel.
– A Hargita megyei négy hegyimentőcsapat közül három vett részt és nyert a közösségi fejlesztési társulás legutóbbi kiírásán. Ennek azért is örülünk, mert a megyei tanács hegyimentő-szolgálatának több éve kiemelt célja a hegyi turizmus biztonságosabbá tétele. A most megnyert pályázatoknak köszönhetően nagyobb lépésekben tudunk e felé a cél felé haladni – közölte Fekete Örs.
Bertóti Zsolt, a SERV-MONT-HAR Egyesület képviselője hozzátette: turistaösvények megjelölésére egyenként hozzávetőleg 3–4 ezer lejt nyertek a pályázaton, míg a bicikliutak kialakítására összesen 12 500 lejt hagyott jóvá a közösségi fejlesztési társulás.
– Mindhárom hegyimentőcsapat 50–50 kilométernyi turistautat kell megfessen, illetve ugyanennyi kerékpárutat kialakítson. Ezek az útvonalak még a hetvenes években készültek el, és azóta nem újították fel őket. A most megnyert összegekből megfestjük és rendbe tesszük a Libán-hágó–Madarasi Hargita–Hargitafürdő-útvonalat, valamint további négy túravonalat a madarasi-hargitai menedékház környékén – mondta Bertóti Zsolt.
Ugyanakkor négy hegyikerékpárút készül el a közeljövőben: a Madarasi-Hargita–Csíkmadaras, Csíkmadaras–Ivó, Ivó–Madarasi-Hargita, valamint Bogárfalva és a zeteváraljai víztározó között.
A megyében található turistaútvonalak felújításának köszönhetően ezek is megkapják a turisztikai minisztériumi bizonylatot, amelynek eredményeként bekerülnek az országos nyilvántartásba, emellett a globális helymeghatározó rendszerbe (GPS) is feltöltik az új útvonalakat – közölték a hegyimentők.

Csíkszereda, 2013. szeptember 25.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774