Beüzemelték a csíkvacsárcsi gyümölcsprést

(0 Szavazat)117 megjelenítés

Üzembe helyezték Csíkvacsárcsiban augusztus 21-én, szerdán a Székely Konyha Egyesület által pályázaton nyert gyümölcsprést és -magozót a szervezet helyi tagjai. A Csíkszentmihály községhez tartozó faluban a gyümölcsprés mellett egy 14 000 lej értékű, százliteres, villanyárammal működő vízköpenyes kuktát is használhatnak a helyi gazdasszonyok. A most használatba helyezett prés, valamint az ehhez tartozó fazakak, lábasok és egy tepsi összértéke 24 563 lej, ebből a vidékfejlesztési egyesület támogatása 12 036 lej, a vacsárcsi közbirtokosság pedig 12 527 lejjel járult hozzá. A prés alkalmas magozásra és gyümölcslé hőkezelésére is.

A beüzemelésnél jelen volt Abrahám Emma, a Székely Konyha Egyesület alelnöke, Becze István megyei tanácsos, a Mezőgazdasági-Vidékfejlesztési bizottság elnöke, Szőcs László a csíkvacsárcsi közbirtokosság elnöke, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki rámutatott a vidékünkön termő gyümölcsök helyben való feldolgozásának és értékesítésének a fontosságára.
– Dömpingáron szállították el Olaszországba és Franciaországba az itt leszedett erdei gyümölcsöket néhány évvel ezelőtt. Ebből is láthatjuk, hogy nagy értéke van a vidékünkről származó termésnek. A gond ezzel csak az volt, hogy a mi gyümölcseinkből aa külföldieknek származott haszna. Vacsárcsi Hargita megye egyik legkisebb települése, ehhez mérten kicsi a közbirtokossága is, mégis ők az elsők akik a sikeres pályázatnak most a kézzelfogható hasznát élvezik. Ez jelentős többletjövedelmet jelent a falunak – mondta a megyeelnök.
A Székely Konyha Egyesület alelnöke, Ábrahám Emma örömét fejezte ki, hogy a helyi gazdasszonyok végre használhatják a közösségi konyha eszközeit. Mint mondta, ez nemcsak azoknak nagy segítség, akik hagyományos termékként értékesítenék az általuk feldolgozott gyümölcsöt, hanem sok olyan gazdasszony is szívesen használja, akik csak saját célra főznek be.
Szőcs László, a csíkvacsárcsi közbirtokosság elnöke hozzátette, az idei termésből előállított termékek mennyisége nem túl nagy, mivel csak most indult be a közösségi konyha, ellenben ez jó tanulási időszak a gazdasszonyoknak, akik jövőben még több terméket állíthatnak itt elő.

Csíkszereda, 2013. augusztus 21.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774