Befektetőket vonzanának Hargita megyébe

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Befektetésösztönző társulás létrehozását tervezi Hargita Megye Tanácsa. Ezzel kapcsolatban készített jelentést az intézmény elemzőcsoportja, amely áttekintette a más megyékben működő gyakorlatokat. A befektetésvonzás feladatát Romániában elsősorban a megyei tanácsok vagy helyi önkormányzatok látják el. Tekintettel arra, hogy a közintézményi státus korlátozza a tevékenységi kört, a bevált gyakorlat egy vállalkozás létrehozása, amely révén a befektetők számára több lényeges szolgáltatást – jogi, pénzügyi, könyvviteli, humánerőforrás – tudnak biztosítani.

Mint a jelentés megállapítja, Hargita megyében is javasolt egy hasonló struktúra bevezetése, első körben egy fejlesztési társulás létrehozása, amelynek elsőrendű célja a befektetésvonzáshoz szükséges feltételek azonosítása és megvalósítása. Jelenleg megyei szinten nem létezik olyan intézmény, amely összefogja, rendszerezi a meglévő információkat, és a jövőre nézve konkrét célokat fogalmaz meg a befektetővonzás tekintetében. Ugyanakkor a helyi önkormányzatok többségénél nincs személyzeti és szakmai kapacitás e feladat ellátására, tehát a helyi önkormányzatok ezen feladatát is át tudná venni.
Az előző években több rendben történt egyeztetés a megye polgármestereivel, többen jelezték részvételi szándékukat, együttműködési hajlandóságukat. Az így létrejövő társulásnak számos feladatkört el kell látnia, például módszertant és stratégiát kell kidolgoznia a befektetők vonzására, többnyelvű, interaktív befektetői online felületet, adatbázisokat kell létrehoznia, befektetői kalauzt kidolgoznia, összegeznie kell a beruházásra alkalmas megyei telkeket, befektetői vásárokon, kiállításokon népszerűsíteni a megyét. Ugyanakkor ez a társulás működtetné a székelyudvarhelyi inkubátorházat és üzleti központot.
A jelentéssel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat várják az elemzőcsoport e-mail címére: elemzo@hargitamegye.ro. A teljes anyag elolvasható az elemzőcsoport honlapján: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2014/02/BefektetovonzasHR_draft.pdf.


Csíkszereda, 2014. március 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774