Barlangimentő-bemutatót tartottak a Súgó-barlangban

Nélkülözhetetlenek az önkéntesek

(0 Szavazat)24 megjelenítés

Bemutatóval egybekötött terepszemlét szervezett a sajtó munkatársainak Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata augusztus 2-án a Súgó-barlangnál. Bemutatkozott a Gyilkostó Adventure Egyesület és a barlangimentő-csapat, ismertették a felszereléseket és a mentési technikákat, valamint mentési bemutatót tartottak. Jelen volt Fekete Örs, a közszolgálat igazgatója, Bíró László, a csapat vezetője, valamint Simon László technikai felelős.

Simon László beszélt a képesítési fokozatokról, mint elmondta, a csapatban még a technikai képzéseket kell elvégezze. 15 ember szükséges egy barlangimentő-csapathoz, 14 technikus és egy technikai vezető. Idővel a csapat teljesen önálló, megyei csapattá válik. A felszerelés még hiányos a törvényben előírtak szerint, de már több mindent vásároltak, a legfontosabb ezek közül a barlangimentő hordágy. Az országban nagyon kevés olyan csapat van, amelynek barlangimentő hordágya van, így ez hatalmas előrelépésnek számít, hangsúlyozta Simon László.
– Ahhoz, hogy egy barlang látogatható legyen, valamilyen szinten szükséges a szervezett védelem, ehhez azonban nem kell állandó felügyelői jelenlét. A Súgó-barlangnál a túravezetőink között akad már technikus és 2-es képesítésű barlangász, ami barlangitúra-vezetői minősítésnek számít Romániában – mondta el a technikai felelős.
A Súgó-barlang négy szintből álló barlangrendszer, a legfelső szintet látogatták meg. Az újságíróknak kisebb balesetet szimuláltak, és ezáltal bemutatták a könnyebb mentési technikákat. Egyes eseteknél, azokon a helyszíneken, ahova csak felszereléssel lehet bemenni, a mentés két-három napig is tarthat. A csapat egyik különítménye a mentési útvonalakat építi ki, egy másik a kommunikációval, külön néhány csapattag a bajbajutottal foglalkozik ez idő alatt végig, tehát nagyon bonyolult feladat. A mentést egyszerűsített formában mutatták be az újságíróknak.
Fekete Örs igazgató elmondta, hogy a hegyimentőcsapat az elmúlt években bővült barlangimentőkkel, búvárszakosztállyal és kutyás egységgel. Nagyrészt önkéntes alapon folytatják tevékenységüket, és erre nagy hangsúlyt fektetnek ezentúl is, minél több önkéntest bevonva, hiszen a megyét szinte lehetetlenség főállásban alkalmazottakkal lefedni, tehát az önkéntesek nélkülözhetetlenek.
A Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat korábban, július 22-én is programot szervezett újságírók számára, akkor a Kis-Cohárd sziklához vezető turistaösvényt újították fel a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi hegyimentőkkel, valamint Csergő Ottóval, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársával közösen, így az újságírók is ízelítőt kaptak a hegyimentők munkájából.

Csíkszereda, 2014. augusztus 4.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774