Barlangászakció a Súgó-barlangnál

Felkészülési gyakorlatok a barlangimentő-iskolában 

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata újabb felkészülési gyakorlatot tartott az elmúlt hétvégén a Súgó-barlangnál. A közszolgálat tevékenysége idén májusban bővült barlangimentéssel, azóta folyamatos annak a 14 személynek a válogatása, akikből összeáll a csapat.

Ők a barlangimentő-iskolában sajátítják el a szükséges ismereteket, a válogatást a közszolgálathoz önkéntesen csatlakozott oktatók tartják. A csapat tagjainak fontos a fizikai és szellemi képességük, és a szűk járatokon való átkelés meg a felszíni gyakorlatok után kiválasztják azokat, akik képesek ezeket az embert próbáló tevékenységeket elvégezni, ismertette Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője.
A válogatás nagy lépésekben folyt, a hétvégi alkalom volt az utolsó, ezután összeáll a 14 barlangimentőből és egy technikai vezetőből álló csapat. Az elkövetkező időszakban újabb feladatokkal kell megbirkózniuk a tanítványoknak, a teljes képzés legkevesebb két évet tart, mivel három iskolát kell elvégezniük, tudtuk meg Fekete Örstől. Ezek a TSA1, TSA2 szakmai képzések, valamint a technikusi iskola, amelyeket kötelező módon ki kell járnia minden barlangimentőnek. Az elsőt a Békás-szorosban tartják, mivel idén sikerült kialakítani a vizsgázáshoz szükséges terepet – sziklafal kiépített sziklamászó utakkal –, illetve szintén vizsgázásra feltárták a Péter bácsi néven ismert barlangrendszert, amelyet veszélyessége miatt hamarosan le is zárnak.
A barlangimentők tevékenysége Hargita megye mind a négy tájegységét érinti, a balesetek azonnali, szakszerű ellátását biztosítja. Ezekhez az esetekhez eddig a hegyimentőket riasztották, akik a megfelelő felszerelés és felkészültség hiányában saját életüket veszélyeztetve siettek a helyszínre, magyarázta a közszolgálat vezetője.
Fekete Örs hozzátette: a barlangimentők további feladata lesz a barlangok feltárása, feltérképezése, veszélyességük megállapítása, illetve ezek megóvása.


Csíkszereda, 2013. november 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774