Bács-Kiskun megyei küldöttség látogatott székelyföldi testvérmegyéjébe

Csíkszentgyörgyön végeznek szűrővizsgálatot idén magyarországi orvosok

(0 Szavazat)14 megjelenítés

Az idei csíkszentgyörgyi egészségügyi szűrővizsgálat megszervezéséről és a Hargita Megye Tanácsával való további együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat küldöttsége, élén Rideg László elnökkel, február 6–7-i Hargita megyei látogatásán, a két megye közti testvérkapcsolat jegyében.

A Borboly Csaba megyeelnökkel való pénteki találkozón szó volt a falugondnoki, vidéki térségek jellegzetességének megőrzéséről, a nemzeti értékek összegyűjtéséről (a bács-kiskuni kiadványban a székelyföldi értékeket is népszerűsíthetik, továbbá a székely termékeket is értékesíthetik), tapasztalatcseréről a lovas és gyógyturizmus terén, közös pályázatokról, befektetővonzásról, a szakoktatásról, valamint a Hargita megyei repülőtér-fejlesztési tervekről. Utóbbi kapcsán elhangzott, hogy Magyarországon vannak a csíkcsicsói elképzeléssel megegyező repterek, és Bács-Kiskun megye segíthet ottani terepszemlék, tapasztalatcserék szervezésében, valamint technikai támogatást is nyújthatnak.
A küldöttség a Borboly Csabával való találkozó előtt Hargita Megye Tanácsa és a csíkszentgyörgyi önkormányzat munkatársaival tanácskozott az idei egészségfelmérő vizsgálatok folytatása érdekében. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében, bács-kiskuni orvosok részvételével Hargita megyében eddig nyolc alkalommal szerveztek egészségfelmérő programot, 2007 óta minden évben más-más községben. Idén májusban Csíkszentgyörgy kerül sorra. Rideg László elmondta, hogy az előző években, még a megyei önkormányzat alelnökeként, tanúja lehetett annak, hogy az anyaországi orvosok mennyire lelkesen és örömmel végezték a szűrővizsgálatokat. A bács-kiskuni elnök közölte, már előzetesen felmérték, milyen szakorvosokra lenne szükség Hargita megyében, és mindenképpen szeretnének a helyi igényekhez alkalmazkodni. A szűrővizsgálatokra egy héten át várják a helyi és környékbeli lakosságot, a csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatal, közbirtokosság és háziorvos, illetve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság partnerségének köszönhetően. A kezdeményezést Zombor Gábor, a magyarországi egészségügyi államtitkár is támogatja, aki történetesen a bács-kiskuni megyeszékhely, Kecskemét polgármestere és a kecskeméti kórház főigazgatója is volt.
A szakmai tanácskozást követően a küldöttség meglátogatta a csíkszentgyörgyi kultúrotthont, amelyben a szűrővizsgálatot tartják majd (annak pontos időpontját később szögezik le), majd megtekintette a menasági templomot. A vendégek a menasági sajtkészítő családi vállalkozáshoz is látogattak, ahol betekintést nyertek a sajtkészítés rejtelmeibe, és a Székely termék kezdeményezésről tájékozódtak.

 

Csíkszereda, 2015. február 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774