Az utóbbi négy évben nőtt a Hargita Megye Tanácsa által nyújtott támogatás

Stabil együttműködés az egyházakkal

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa összesítést készített az 2009–2013 közti egyház-támogatási programjairól. Az ábrákkal is szemléltetett adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években a megyei tanács stabil együttműködést létesített a megyei egyházi felekezetekkel, támogatta templomok, egyházi épületek felújítását, javítását, illetve programok megszervezését, amelyek révén a helyi közösségek megerősítéséhez, lelki, kulturális és közösségi értékeik gyarapításához járultak hozzá. 

Hargita Megye Tanácsa 2009-től kiemelt figyelmet fordít erre a tevékenységre, mivel az egyház intézményeinek és tevékenységeinek közösségépítő szerepe meghatározó jelentőségű a székelyföldi társadalomban, releváns szerepet töltenek be az oktatás, a kultúra és a közösségszervezés területén egyaránt. Az elmúlt évek egyház-támogatási programjai keretében az egyes felekezeteknek nyújtott támogatás 2009-ben 407 ezer lej, 2010-ben 830 ezer lej, 2011-ben 1 390 000 lej, 2012-ben 2 375 000 lej, 2013-ban pedig 3 100 000 lej volt.
– Hargita Megye Tanácsánál külön egyházügyi részleg működik két főállású munkatárssal, ami más megyei tanácsnál nincs. Ehhez a nagy volumenű munkához szükség van erre a részlegre, amely az ilyen célú programjaink lebonyolítása mellett segít a felekezeteknek a központi, kormányzati források lehívásához szükséges dokumentáció összeállításában, legyen szó a vallásügyi államtitkársághoz vagy akár a művelődési minisztériumhoz benyújtandó kérelmekről – nyilatkozta az összesítő anyaggal kapcsolatban Borboly Csaba megyeelnök.
Az elöljáró szerint Hargita megyében másként kezelik az egyházak támogatásának ügyét, mint ahogyan teszik azt az ország többi részében: itt nem templomot templomra építenek minden utcában, nem csak leosztják az egyházaknak a pénzt, hanem átgondoltan, a helyi közösségek igényeit figyelembe véve, célirányosan különítik el az összegeket. Borboly Csaba az egyházakban pótolhatatlan közösségszervező erőt lát, főleg a kistelepülések esetében.
Az intézmény az egyházakkal való együttműködést elősegítő programokat indított, valamint különféle tematikus pályázati programokat, amelyekre az egyházak is pályázhatnak (kulturális pályázati program, ifjúsági pályázati, falugondnoksági, idős- és családprogram, műemlékvédelmi, régészeti), továbbá hozzájárult a nem papi személyzet bérezéséhez. Ugyanakkor a megyei tanács és az egyházak együttműködése eredményeképpen számos pozitív kezdeményezés, megvalósítás történt: a székelykeresztúri tejgyár szövetkezeti formában való működtetése részben a térségi egyházi képviselőkkel való együtt gondolkodás és közös munka eredménye; ugyancsak Keresztúr térségben az unitárius egyházközséggel együtt kezdeményezték egy térségi zöldségfeldolgozó létrehozását; ide sorolhatók a Mária zarándokút népszerűsítése és turisztikai célpontként való értékesítése érdekében tett közös erőfeszítések a csíki római katolikus egyházközséggel. Továbbá hasonló értékes kezdeményezése ennek az együttműködésnek, hogy a református egyházzal együtt a diakóniai szolgáltatásokat kívánják bővíteni és kiterjeszteni olyan területekre, amelyeken igény van újabb szolgáltatásokra is. Az eredményes együttműködés másik jelentős példája a román–magyar jó együttélési kódex kidolgozásának kezdeményezése vagy a Kelemen–Görgény Közösségi fejlesztési Társulás létrehozása a megye északi térségében található települések fejlesztése céljából, amely programok esetében a megyei ortodox közösség partnerként csatlakozott, pozitívan állt hozzá.
Az elmúlt időszak támogatási programjairól készült összefoglaló számadataiból kiderül, hogy több mára intézményesült lehetőség létezik az egyházakkal való közös problémamegoldásra, ezek a lehetőségek állandóan bővülnek és a konkrét gondok, igények fényében konkretizálódnak (lásd a ravatalozóépítési program megyeszintű kiterjesztését, ifjúsági vallási táborok támogatását és egyéb kezdeményezéseket, programokat). Az egyházakkal való együttműködés, amint azt a fentiek is alátámasztják, a kulturális örökség védelme és közösségépítés területén számít igazán úttörő jellegűnek.

 

Csíkszereda, 2014. január 8.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774