Az új tanévre hangolódnak a pedagógusok Csíksomlyón

Először rendezik meg a romániai magyar iskolák  országos tanévnyitó ünnepségét

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Háromnapos rendezvénnyel búcsúztatják a szünidőt és hangolódnak az új tanévre a pedagógusok Csíksomlyón. Szeptember 11–13. között a dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és Hargita Megye Tanácsa szervezésében azért találkoznak, hogy lelkileg feltöltődve, új lendülettel kezdhessék a tanítást. Az első két nap a Hargita megyei tanároknak, tanítóknak, óvónőknek szól, szombaton pedig a romániai magyar iskolaigazgatók és tanfelügyelők részvételével első alkalommal tartják meg a romániai magyar iskolák  országos tanévnyitó ünnepségét.

Hargita Megye Tanácsa az alintézményi hálózatában működő Szent Anna Speciális Iskolán keresztül támogatja az eseményt. A megyei tanács számára kiemelten fontos az oktatás helyzete, ezért is vesz részt a programsorozatban, nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba. A megyeelnök elmondta, bár jogkörük ezen a területen korlátozott, erőfeszítéseik arra irányulnak, hogy a fiatalok a piaci igényeknek megfelelő képzésben részesüljenek, az oktatást érintő megszorító intézkedések ellenére. Különös hangsúlyt fektetnek a szakoktatás presztízsének helyreállítására, erről már többször egyeztettek Böjte Csaba ferences szerzetessel, a Szent Ferenc Alapítvány vezetőjével, aki tangazdaságot működtet az alapítványa által működtetett rendszerben nevelkedő gyerekeknek. A megyei tanács oktatás érdekében tett másik lépése A székelység története és a Mezőgazdasági kisokos című oktatási segédanyag kiadása volt, ezek a tanulókat identitásukkal és hagyományaikkal ismertetik meg, ami nagyon fontos a szülőföldön maradás szempontjából. Borboly Csaba megemlítette még, hogy a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatával és iskolák partnerségével szervezett Barangoljunk Székelyföldön! nevű túrákkal szintén a szülőföldhöz való kötődést szeretnék erősíteni.

– Ez az alap, erre lehet építeni a munkahelyteremtésnél. Kettőn áll a vásár: a fiatalokban is meg kell legyen a hajlandóság, hogy itthon maradjanak, nekünk, politikusoknak, vállalkozóknak, különféle szövetségeknek, egyesületeknek pedig összefogással vonzó feltételeket kell teremtenünk számukra, motiválnunk kell őket. Már az oktatásban el kell kezdeni ezt a folyamatot, ezért fontosak az ilyen találkozók, mint a csíksomlyói. Ezek nem kizárólag szakmai rendezvények, hiszen lelki, szellemi feltöltődést biztosítanak, ami új erőt adhat az új tanévben – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Szeptember 11-én, csütörtökön 17 órától a csíksomlyói kegytemplomban Böjte Csaba celebrálásával szentmisét tartanak, majd pénteken délelőtt 10 órakor minikonferencia kezdődik Hargita Megye Tanácsa volt tanulmányi központjában, amelyen oktatáson kívüli programokat szervező pedagógusok tartanak előadást. Ennek alkalmával a megyei tanács Majláth Gusztáv-díjával tüntetnek ki egy-egy tanárt a megye három térségéből, az elismerés a közoktatásban nyújtott kimagasló teljesítményért jár.

Szombaton délelőtt 11 órától a kegytemplomban ünnepi szentmisével kezdődik a magyar iskolák országos tanévnyitó eseménye, amit kulturális program követ a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A misét Tamás József segédpüspök celebrálja.

A szervezők hagyományt szeretnének teremteni mindkét rendezvényből, az országos tanévnyitót az elkövetkező években más-más erdélyi városban tartanák meg.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774