Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa kiáll a helyhatósági választási törvény mostani formája mellett

Csökkentsék 3%-ra a választási küszöböt

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A székelyföldi, partiumi és belső-erdélyi önkormányzati tanácsok vezetőit tömörítő testület január 31-én tartotta ezévi első tanácskozását Kolozsváron, amelynek keretében olyan aktuális önkormányzati témakörökről egyeztettek, mint a helyhatósági választási rendszert szabályozó jogi keret, vagy a költségvetési törvény hátrányos változtatásai és hatása az erdélyi magyar önkormányzatok esetében. 

Az ülésen jelen volt az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, Borbély László politikai alelnök és Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese.
A testület tagjai elsőként az Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) elnöke, Borboly Csaba a helyhatósági választásokat szabályozó jogi kerethez kapcsolódó vitaindítója kapcsán fogalmazták meg álláspontjaikat a regionalizáció és decentralizáció folyamatai, illetve a helyhatósági választások rendszere vonatkozásában.
– A helyhatósági választójogi törvények kapcsán egy dolgot tisztázni kell: nem határozható meg az a fogalom, hogy abszolút jó választási törvény, hanem csak az, hogy ez a rendelkezés ennek a pártnak, érdekcsoportnak jó, ez meg annak. Tehát nekünk, önkormányzatisoknak a jelenlegi helyzetben az a dolgunk, hogy minél több érvet, álláspontot felszínre hozzunk, akár egymással is vitázva, hogy végül az erdélyi magyarság sajátos helyzetét képviselő Szövetség megtalálhassa az úgynevezett arany középutat - áll Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének előterjesztésében.
A jelenlevők álláspontja az volt, hogy az említett jogi keret aktuális formáját kell támogatni és megtartani, illetve megnézni a választási küszöb 3%-ra való csökkentésének lehetőségét, ami által a szórványban levő megyékben és településeken a magyarság képviselethez juthatna a helyi és a megyei tanácsokban. Ezáltal olyan megyékben, mint Temes, Hunyad, Szeben, Beszterce, és más településeken nyílna újra lehetőség, hogy a sajátos kisebbségi helyzet az önkormányzati testületek ülésén a képviselet által érvényesíthető, felvethető legyen. A testület tagjai azt javasolták, hogy a választásokat szabályzó jogi keret kapcsán az RMDSZ parlamenti csoportjai vegyék figyelembe az OÖT álláspontját és meglátásait.
A költségvetési törvénynek a személyi jövedelemadó és az áfa visszaosztására bevezetett új szabályát illetően módosító javaslatot készül letenni az OÖT a kormányhoz, hiszen a szabályozás kapcsán előzetesen nem konzultáltak megfelelően az önkormányzati szereplőkkel, és pontosan azon önkormányzatokat érinti negatívan, akik keményen dolgoztak és jövedelmet generáltak. Nem vették figyelembe a sajátos helyzetet, például a turisztikai vonzerejű települések esetében, ahol akár megduplázódik az év nagy részében a lakosság, vagy a sokfalvas községek helyzetét, és még lehet sorolni azon eseteket, ahol hátrányt jelent az „egységesítés”. Az OÖT február és március folyamán további konkrét javaslatokat, elemzéseket készít, hogy érdemben lehessen azokat fenntartani és módosítást kérni Bukarestben.


Esélyt kell adni a kisebbségi oktatásra
Az oktatási rendszerben aktuális személyzeti leépítések ügyében az OÖT tagjai egyetértettek abban, hogy a kisebbségi oktatásra szánt fejkvótás szórzó értékét növelni kell az egyes iskolák és osztályok bezárása vagy összevonása helyett, hisz az újabb személyzeti leépítés nem megoldás! Azzal csak még gyengébb lesz az oktatási rendszer teljesítőképessége, a fiataljaink méginkább el fogják hagyni az országot, alkalmazható szaktudás nélkül itthon egyre nehezebb. Az illetékesek többször kérték, hogy a tanügyminisztérium vegye figyelembe az erdélyi magyarok által is jelentős mértékben lakott megye speciális helyzetét az itt élő kisebbség, illetve a kisfalvak miatt.


Csíkszereda, 2015. február 1.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774