Az önkéntes tűzoltók számára szerveztek képzést Székelyudvarhelyen

(0 Szavazat)178 megjelenítés

Csütörtökön, november 28-án sajtótájékoztatón ismertették a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének szervezésében zajló Beosztott tűzoltó tanfolyam részleteit. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával megvalósuló képzésről tartott sajtóbeszélgetésen a szervezők részéről jelen volt Albert Csaba, a megyei tanács képviseletében pedig Tókos Pál, az intézmény székelyudvarhelyi területi irodájának munkatársa.

Tókos Pál hangsúlyozta, hogy több más tevékenységi terület mellett Hargita Megye Tanácsa kiemelten támogatja a tűzoltókat is, ismertetve, hogy a hét közepén, november 27-én Tusnádfürdőn tartott kihelyezett tanácsülésen a testület elfogadott egy határozatot, amely révén a Regionális Operatív Programból finanszírozott projektben való részvételt hagyta jóvá. A több mint 400 ezer lej értékű pályázat célja, hogy megkönnyítse a sürgősségi beavatkozásokat a nehezen megközelíthető térségekben.
– 2013-ban a megyei tanács pályázatokat írt ki az önkéntes tűzoltó-egyesületek számára, az idei év legfontosabb előrelépését pedig az egyre több önkéntes tűzoltó-egyesület megalakulása képezte, aminek köszönhetően széles volt a jelentkező pályázók köre. A megyei tanács ebben az évben számos önkéntes tűzoltócsapatnak nyújtott kisebb, 1000 lej alatti támogatást, de vannak tízezer lej feletti összegek is, mint például a most szóban forgó pályázat – mondta el a területi iroda munkatársa.
Az önkéntes önkormányzati tűzoltóságok személyzete számára szervezett tanfolyamról Albert Csaba egyesületi elnök elmondta, hogy a november 4. és 29. között tartott képzésen 16 szentegyházi, zetelaki, farkaslakai, korondi, parajdi és bögözi önkéntes tűzoltó kap lehetőséget, hogy olyan szakvizsgákat tegyenek le, amelyek révén szakképesítést szereznek erre a tevékenységi területre, és a végén megszerzett bizonylat révén elismert tűzoltókká válnak. 2012 novemberében, ugyancsak a megyei tanács támogatásával, Csíkszeredában is tartottak hasonló képzést, amelyen 25 önkéntes tűzoltó szerzett képesítést.
– Mivel az önkéntes tűzoltók számára szükséges ez a szakképesítés, szükségét éreztük, hogy egyeztetést kezdeményezzünk Borboly Csaba megyeelnökkel, és ezt követően a pályázati rendszer segítségével megszervezhettük ezeket a hiánypótló tanfolyamokat – ismertette Albert Csaba kifejezve abbéli reményét, hogy néhány éven belül minden önkéntes tűzoltó szakbizonylattal fog rendelkezni.
A sajtótájékoztató második felében Albert Csaba egyesületi elnök betekintést nyújtott a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének tevékenységébe felelevenítve a kilencvenes évekbeli állapotokat, amikor kevés jól működő önkéntes tűzoltóság létezett.
– Az elsők között voltunk országos szinten 1995-ben, amikor megalapítottuk a megyei szakmai szervezetet – mondta el Albert Csaba –, és a működő önkéntes önkormányzati tűzoltóságok számát tekintve listavezetők vagyunk, a 64 megyebeli tűzoltósággal. Több fejlesztésből – kiemelt példa lévén a székelykeresztúri, a parajdi és a csíkcsicsói, ahová tűzoltóautókat vittünk – derekasan kivette részét az egyesületünk, melynek ugyanakkor számos képzés, valamint megyei, megyeközi és országos tőzoltóverseny szervezésében is meghatározó szerepe volt. Jó kapcsolatban állunk a magyarországi tűzoltó-szervezettel, illetve az elmúlt időszakban bajorországi kapcsolatot is kiépítettünk, és számítunk a partnerek együttműködésére a nemrég összeállított rövid és hosszú távú cselekvési programunk kivitelezéséhez – hangsúlyozta Albert Csaba egyesületi elnök, aki örvendetesnek nevezte, hogy Hargita Megye Tanácsa az idei évtől pályázati programjába illesztette az önkéntes tűzoltók tevékenységének támogatását.


Székelyudvarhely, 2013. november 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774