Az önfenntartó kistermelők kezében a helyi siker kulcsa

Családi vállalkozásokat látogattak meg a sajtó munkatársai

(0 Szavazat)72 megjelenítés

Alcsíki és felcsíki kistermelőkkel, munkájukkal, elhivatottságukkal ismerkedhettek meg Hargita Megye Tanácsa jóvoltából a megyei és országos sajtó munkatársai július 16-án, szerdán délelőtt. Az újságírókat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének elnöke kalauzolta körbe a Jakab Dénes vezette Jaky Impex pékségben, amely Tusnádon működik, majd Csíkszentdomokoson, Antal István ribizlitermesztőnél, végül pedig a csíkdánfalvi Bálint László húsfeldolgozójában. 

Borboly Csaba elmondta, hogy a sajtó számára szervezett körút ötlete azért merült fel, hogy lehetőséget biztosítsanak a jó példák megismertetésére.
– Számomra is meglepetés, hogy a négy-öt évvel ezelőtt indított kisvállalkozásokat támogató kezdeményezéseinknek is köszönhetően mennyire jó eredményeket értek el a családi vállalkozást indítók. Jó látni, hogy ezek az emberek önfenntartóak, de a közösség, a térség javát is szolgálják. Ezen keresztül is láthatjuk, hogy a székely családok akkor boldogulnak, ha mi magunk támogatjuk őket azzal, hogy egészséges ételeket vásárolunk a helyi kistermelőktől. Meglátásom szerint ez az igazi autonómia, amikor felelősséget érzünk egymásért, kialakítjuk a belső körforgást, és nem függünk sem Bukaresttől, sem Brüsszeltől – jelentette ki a megyei tanács elnöke.   

A jó munkához idő, de áldozat is kell
Jakab Dénes 2007-ben indította családi vállalkozását, pityókás kenyeret sütnek. A mindennapos korán kelésnek, fáradságos munkának megvan az eredménye: jelenleg a jól kialakult vásárlókörnek köszönhetően önfenntartók. A Jaky Impex pékei hétfőtől szombatig minden nap hajnali 4-kor kelnek, naponta 50-52 darab kenyeret sütnek. Üzletet Csíkszeredában és Tusnádon működtetnek, de rendezvények, vásárok, ünnepek alkalmával többet is sütnek. Gyakran szállítanak kenyeret esküvőre, torra – tájékoztatott Jakab Dénes.
A kenyérhez szükséges krumplit is ők maguk termelik, azonban a pék elmondása szerint nem feltétlenül kifizetődő saját termelésű pityókát használni, ugyanis Brassóban olcsóbban meg lehet kapni kilóját. Ennek ellenére még mindig saját terményüket használják fel kenyerükben.
Antal István 1000 feketeribizli-tövet ültetett Csíkszentdomokos alsó felében. A látogatás előtti egy-két napban már leszüretelték a bogyókat, így a sajtó munkatársai már kipréselt gyümölcslevet találtak a konténerekben. A termésből kizárólag szörp készül, amely annyira népszerű a vásárlók körében, hogy Antal Istvánéknak nem kell üzletben vagy vásárokon árusítaniuk, hiszen már helyben felvásárolják azt.
– Idén kifejezetten jó volt a termés, körülbelül 500 kilogramm ribizlit szedtünk. Tavaly ennél sokkal rosszabb évet zártunk, akkor csak 300 kilót sikerült begyűjtenünk. A ribizlit a Hargita Megyei Agrárkamara keretében működő Székely Konyha Egyesületnél, pályázaton nyert gyümölcspréssel őröljük le, ezt a csíkdánfalvi közösségi konyhától kaptuk kölcsön – mondta a ribizlitermesztő hozzátéve, hogy reményeik szerint a jövőben nagyobb területen, több gyümölcsöt termeszthetnek, amiből a szörp mellett lekvárt is készítenének.

A hagyományos ízű hústermék népszerű
Bálint László – szintén családi vállalkozásként – húsfeldolgozó kisüzemet működtet. A hagyományos receptek alapján készült kolbászt, sonkát, karajt, szalonnát a Hargita Megyei Agrárkamara által, a hónap minden harmadik szombatján, a megyeháza oszlopterében szervezett havi vásáron bocsátják áruba. Annyit nem termelnek, hogy megérje nekik üzletekbe szállítani.
– A működési engedélyünk alapján egy hónapban 1000 kilogramm hústerméket állíthatnánk elő, ellenben mi csak körülbelül 150-200 kilogramm terméket készítünk. Szárnyasok vágására saját engedéllyel rendelkezünk, a sertést azonban bejegyzett vágóhídon vágatjuk le. Számunkra fontos, hogy a szüleinktől tanult receptek alapján száz százalékban természetes élelmiszert állítsunk elő. Az általunk nevelt állatok nem kapnak semmiféle mesterséges tápot – számolt be a termelés menetéről Bálint László. 
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület elnöke úgy látja, hogy a megismert termelőkhöz hasonlóakból minden térségben többre lenne szükség. Mint mondta, igaz ugyan, hogy ezek az vállalkozások sok nehézség és áldozatos munka árán indulnak be, de az egyesület – ha anyagi támogatással nem is – segíti őket az engedélyek megszerzésében.
A körúton Borboly Csabával készült interjút a következő linken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=wmVWs8GaIhg&feature=youtu.be.

Csíkszereda, 2014. július 16. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774