Az izgalmas helyek világkatalógusába kerül be a szárhegyi művésztelep

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Romániában egyedülálló alkotói feltételeket kínál képzőművészeknek a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az intézmény által szervezett, jövőre negyvenéves fennállását ünneplő KorKép tábor szakirányítói sajtótájékoztatót tartottak augusztus 21-én. 

Az értekezleten elmondták, október 1–6. között Dél-Koreába kiállítással egybekötött konferenciára hivatalos a szárhegyi Lázár-kastélyban működő nemzetközi művésztelep képviselete. A KorKép táborba egyébként évről évre a Távol-Keletről is érkeznek alkotók. A dél-koreai konferencia eredményeként egy kézikönyvet is kiadnak elérhetőségeket és pályázási lehetőségeket tartalmazó adatokkal. A távol-keleti meghívást örömmel teli hírként jelentette be Erőss István képzőművész, Siklódi Zsolt, a művésztábor művészeti tanácsadója, valamint Kassay L. Péter igazgató.

Mint mondták, a koreai konferencia célja izgalmas helyeket feltérképezni: a világon hol találhatók azok a központok, ahol tematika szempontjából tételesen a természet és a rurális környezet kerül előtérbe. Ebbe a hálóba kapott meghívást a gyergyószárhegyi művésztelep – miközben Berlin vagy New York központjai a szempontok szerint nem képviseltethetik magukat.

– Ez rangot is jelent, hogy a szárhegyi művésztelep erre egyrészt meghívást kapott, másrészt az itteni adatokat is tartalmazó kiadvány a szakma minden fórumán, de még könyvtárakban is megjelenik majd. Ez azt jelenti, hogy Szárhegy beágyazottsága most már kimondható – fogalmazott Kassay L. Péter.

Siklódy Zsolt képzőművész, a szárhegyi intézmény művészeti vezetője ugyanakkor úgy értékelte: a körvonalazódó koncepció szerint a negyvenéves jubileumra saját kiadványban dolgozná fel a szakma elmúlt években a gyergyószárhegyi művésztelepen született értékeit.

Az idei táj tematikájú művésztelepen készült alkotások tárlatát ünnepi táborzárón tekintheti meg a nagyközönség. A tárlatot a Mexikóból, Kanadából, Szlovákiából, Tajvanról, Magyarországról és Romániából idén Szárhegyen alkotók jelenlétében nyitja meg John K. Grande művészettörténész, Siklódi Zsolt, Erőss István és Hargita Megye Tanácsának képviselője a gyergyószárhegyi Lázár-kastély kapubástyájában augusztus 30-án, pénteken 18 órakor.

Gyergyószárhegy, 2013. augusztus 21.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774