Az erdélyi magyarság számára kiemelkedően fontos a magyarországi parlamenti választás

Hargita megyébe látogatott Hidvéghi Balázs magyar országgyűlési képviselő

(0 Szavazat)69 megjelenítés

Hargita megyébe látogatott Hidvéghi Balázs magyar országgyűlési képviselő, aki a helyi RMDSZ szervezésében találkozott a megye polgármestereivel, politikusaival a csíkkozmási kultúrotthonban február 19-én. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő, Zsigmond Barna Pál főkonzul, illetve a Hargita megyei polgármesterek és megyei tanácsosok. 

Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, és a kozmásiak köszönetét tolmácsolta a magyar állam fele a könnyített honosítási eljárás lehetővé tételéért és lebonyolításáért.
Borboly Csaba kiemelte, a kettős állampolgársággal második identitást kaptak a Hargita megyeiek, a magyar állam fele is vállaltak kötelezettséget, amelyet felelősen kell kezelni. Elmondta, az elkövetkező időszakban két fontos kihívás előtt áll az erdélyi magyarság: szót kaptak a magyarországi választásokon, ugyanakkor az európai parlamenti választásokon is ki kell fejezniük akaratukat. – Április 6-a azért kiemelkedően fontos az erdélyi magyarság életében, mert ha a magyar államnak van koncepciója, céltudatos iránya, akkor a többi állam is felsorakozik mellette. Szükség van egy erős magyar kormányra, aki mellénk tud állni – emelte ki Borboly Csaba. Ugyanakkor kiemelte az európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságát is. – Az Európai Unióban is hallatnunk kell hangunkat, magas választási részvétellel felhívnunk a figyelmet arra, hogy erős közösség vagyunk, akire oda kell figyelni, hiszen ha nem vagyunk ott a parlamentben, és nincs szavunk, akkor nem leszünk tárgyalófelek – mondta Borboly Csaba.
Hidvéghi Balázs elmondta, az idei év egy választási sorozat, amely lehetőséget ad a kapcsolatok szorosabbá fűzésére, a korábbi konfliktusok feloldására. – Mérföldkőnek tekintjük Magyarország új alkotmányát, amelyben megfogalmaztuk az értékeinket, identitásunkat, azt, hogy miben hiszünk, honnan jövünk. Ugyanakkor az alaptörvényben benne van a felelősségvállalás a magyarságért, és az összetartozás fontossága is, amely a világ minden részén élő magyarokat összefűzi. Ez a választás 104 év után megteremti a lehetőséget, hogy minden magyar ember, bárhol is él, ugyanabba a parlamentbe küldjön képviselőket. Nagyon nagy lehetőség, visszaszerzett jog az erdélyi magyarságnak, fontos, hogy sokan éljenek vele – biztatta a választáson való részvételre a Hargita megyeieket a képviselő.
Zsigmond Barna Pál a választási regisztráció, illetve a szavazás technikai részleteit ismertette, ugyanakkor elmondta, hogy a rendszer csak akkor tud működni, ha az erdélyi magyarság fontosnak tartja a választásokon való részvételt. – A választás arról szól, hogy a határon túli magyarság mutasson erőt, ne mondjon le arról, hogy a magyarországi közügyekbe beleszóljon – hangsúlyozta a főkonzul.
Korodi Attila parlamenti képviselő kiemelte, a magyarországi választásoknak nagy jelentősége van a Hargita megyei emberek életére. Hangsúlyozta, az előrenézéshez, a hosszú távú építkezéshez elengedhetetlen az összefogás.


Csíkszereda, 2014. február 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774