Az engedélyeztetési szakaszba érkezett a Hargita-hegység egységes rendezési terve

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A végső engedélyeztetési szakaszába érkezett a Hargita-hegység egységes rendezési tervét célzó projekt, miután Hargita Megye Tanácsa május végén kibocsátotta a 19 helyi önkormányzat kül- és belterületére vonatkozó településrendezési bizonylatot. Ezzel kapcsolatban hívták meg a megyei tanács illetékesei a csíkszeredai megyeházára június 11-én, szerdán az érintett települések polgármestereit, valamint a megyei tanácsosokat, hogy megbeszéljék a projekt további lépéseit.

– A folyamat öt éve tart, és fontos mozzanat a településrendezési bizonylat kibocsátása, hiszen a Hargita-hegység rendezési tervéről, illetve fejlesztéséről az említett időszakban több száz dokumentum született, és számos egyeztetés zajlott az érintett szereplőkkel: önkormányzatokkal, közbirtokosságokkal, vállalkozókkal. Hargita Megye Tanácsa a rendezési tervvel a térség jobb turisztikai kiaknázását célozza, és olyan jogi keretet szándékozik létrehozni, amely által ellenőrzés alá vonhatók a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés, a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva, a közös fejlődést biztosítaná az érintett településeknek – mondta el Borboly Csaba. A megyeelnök szerint az egységes rendezési terv lehetőséget nyújt mindegyik településnek, közbirtokosságnak, területtulajdonosnak az új európai uniós tervezési időszakban arra, hogy átgondolt, a közjót szolgáló, egymást erősítő beruházásokat, projekteket valósítson meg.
A további szükséges lépésekről Korodi Szabolcs építész, az egységes rendezési terv készítője és Ferencz Csaba, a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület vezetője beszélt. Mint elhangzott, a soron következő prioritás, hogy a projekt által érintett önkormányzatok – Csíkszereda, Szentegyháza, Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszenttamás, Gyergyóújfalu, Homoródalmás, Kápolnásfalu, Lövéte, Madéfalva, Tusnád, Vasláb, Zetelaka – leltározzák fel a gyepterületeiket (kaszálók és legelők), aktualizálják az ezekről szóló adataikat, és jelentsék be a Mezőgazdasági Minisztériumban a 2007 óta történt változásokat. Ez azért is szükséges, mert ha egy község területén növekedtek a gyepterületek, lehetségessé válik a terület kivonása mezőgazdasági felhasználásból. Korodi Szabolcs és Ferencz Csaba azt kérték a megyei tanácsosoktól, hogy mozgósítsák a körzetükbe tartozó önkormányzatokat ennek a kimutatásnak a mihamarabbi elkészítésére.

Csíkszereda, 2014. június 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774