Az állattartókat és földtulajdonosokat érintő törvényekről konzultáltak Csíkban

A gondok egyben lehetőséget is jelentenek

(0 Szavazat)42 megjelenítés

A földvásárlási és az új legeltetési törvényt, valamint a pásztorkutyák helyzetével kapcsolatos intézkedéseket tárgyalták meg csíki önkormányzati és közbirtokossági vezetők március 12-én, szerdán a csíkszeredai megyeházán. 

A Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének szervezésében tartott esemény felvezetőjében Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy konkrét törvénymódosító javaslatokat kell Hargita megyéből Bukarestbe küldeni, így esély van arra, hogy figyelembe veszik, főleg most, amikor az RMDSZ kormányzati szerepet vállalt, hiszen ellenzéki időszakban is elfogadtak általában tíz javaslatból kettőt-hármat. Az elöljáró szerint olyan jogszabályok kellenek, amelyek szavatolják, hogy a termőföld az itteni családok gyarapodását szolgálja, továbbá kitért arra, hogy hiába tesznek erőfeszítést a megyei tanács és partnerei a hegyi, bakancsos turizmus fellendítése érdekében, ha a pásztorkutyák elriasztják a turistákat a vidékről, vagy ha kivágják azokat a fákat, amelyeken turistajelzések vannak – ezeket a kérdéseket is rendezni kell.
– A gondok egyben lehetőséget is jelentenek. Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyeket el tudunk fogadtatni a politikai többséggel, kivált most, az RMDSZ kormányra lépése után – jelentette ki Borboly Csaba.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója ismertette a termőföldek adásvételéről szóló törvényt. Az igazgató szerint a törvény legfontosabb cikkelye az elővásárlási jogra vonatkozik: elsők a közös tulajdont birtokló testvérek, rokonok, ha a birtok nincs még elosztva, utánuk következnek a bérlők, majd a szomszédok, negyedikek a sorban a fiatal, 40 éven aluli gazdák, majd a román állam következik. Az eladás nyilvános kell hogy legyen, 30 napig ki kell függeszteni a helyi polgármesteri hivatalban, és ha nem jelentkezik senki, bárkinek eladható, ha viszont az eladó módosít az áron, akkor ismét ki kell függeszteni 30 napig. A jogszabály még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, de az államelnök már aláírta. Márton István hangsúlyozta: a közbirtokosságoknak nagy szerepük lehet abban, hogy a földterületek a helyi közösségnél maradjanak.
Kovács Imre, a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársa a 34/2013-as sürgősségi kormányrendeletről, valamint az 1064/2013-as kormányhatározat végrehajtási normáiról tájékoztatta a jelenlévőket, beszélt a legeltetés megszervezéséről és a legelők gazdaságos kihasználásáról. Dóczy Annamária, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa a pásztorkutyatartásra vonatkozó törvényi szabályozásról tartott rövid előadást. Mint elmondta, a vadgazdálkodásról szóló 2006/407-es törvény 23-as cikkelyének 1-es bekezdése alapján tilos vadászterületeken szabadon hagyni védőoltás és féregtelenítés, valamint kölönc nélküli pásztorkutyákat, és a pásztorkutyák engedélyezett száma hegyvidéken három, dombvidéken kettő, síkvidéken egy. Egy közepes nyáj esetében (150–200 egyed) 2-3 pásztorkutyát javasolnak hegyvidéken. Fontos az év elején az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal által kibocsátott 2014/1-es, a kutyák azonosításáról és nyilvántartásba vételéről szóló rendelet, amelynek értelmében minden kutyát 2015. január 1-jéig kötelezően mikrocsippel kell ellátni, a kölyökkutyákat születésük után 90 napon belül. Az azonosítatlan és nyilvántartásba nem vett kutyák kóbor kutyáknak számítanak, és ennek megfelelő elbánásban részesülnek.
Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetője arra panaszkodott, hogy a pásztorkutyák sokszor a hegyimentőket is megtámadják, és esetenként a pásztorok beköltöznek a közszolgálat által készített hegyi menedékekbe. Ezeket a problémákat rendezni kell, mint ahogy azt is, hogy ne vágják ki a jelzéssel ellátott fát. Márton István javasolta, hogy azokat a kutyákat, amelyek az emberrel agresszívak, nappal kössék meg, és a területtulajdonosok szerződésekkel próbálják meg rendezni a problémákat.
Borboly Csaba közölte, hogy az udvarhelyszéki és csíki egyeztetés után a következő megbeszélést a közeljövőben a gyergyóiakkal tartják.


Csíkszereda, 2014. március 12.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774