Átfogó cselekvési tervet készítenek elő a roma kérdés kezelésére

(0 Szavazat)75 megjelenítés

Műhelymunkával folytatódott az Etnikumközi kapcsolatok és szociális inklúzió címmel a Hargita Megyéért Egyesület által szervezett konferencia Tusnádfürdőn szeptember 19-én, a román kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával. 

A konferencia második napján műhelymunkát tartottak a kérdésben érintett szakemberek részvételével, amelynek célja azon gyakorlati megoldások összesítése, amelyek alapul szolgálhatnak egy cselekvési terv kidolgozásának a két népcsoport közötti együttélési problémák hosszú távú kezelésére. Ugyanakkor a résztvevők meglátogatták a Tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központot, ahol gyakorlatban láthatták a roma gyerekek felzárkóztatására tett törekvéseket.
A műhelymunka kezdetén Sólyom Andrea szociológus, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak az Erste Alapítvány által támogatott közösségépítési kezdeményezését mutatta be, amelynek célja az alcsíki roma közösség integrálásának elősegítése. Sólyom Andrea bemutatta a program tevékenységeit, mint például kézműves körök szervezése, amelynek termékeit különböző vásárokon értékesítik, így a roma lakosság kézzelfogható hasznát érzékeli a munkájának. De próbálkoztak brikett gyártásával is, amelynek segítségével kis befektetéssel állítható elő a fűtőanyag, továbbá volt próbálkozás a helyi kulturális szervezetekbe is beszervezni a roma gyerekeket, illetve táborokat is szerveztek. Sólyom Andrea kiemelte a felnőtt lakosság írni-olvasni tanításának fontosságát, illetve a különböző programokat, amelyek célja a háztartási ismereteik bővítése. A szociológus véleménye szerint alapvető probléma, hogy a két közösség nem akar nyitani egymás fele, amelynek feloldására rengeteg befektetett energiára, helyi emberekre van szükség, hiszen minden településen speciális helyzet van, és helyileg kell azonosítani és megtenni a szükséges lépéseket.
Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere ismertette a fürdővárosban található romák helyzetét, elmondta, hogy kemény fellépéssel és odafigyeléssel sikerült bevonni őket a közmunkázásba, ugyanakkor kiemelte, hogy véleménye szerint a gyerekek nevelésével lehet hosszú távú és tartós eredményeket elérni.
Becze István és Proca Ion megyei tanácsosok a probléma kezelésére irányuló átfogó stratégia kidolgozásának  fontosságát hangsúlyozták annak érdekében, hogy forrásokat lehessen rendelni az intézkedések mellé. 
Kolozsvári Tibor, a Tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ vezetője elmondta, ő megvalósítható megoldásnak a nappali foglalkoztató központok létesítését látja, hiszen évek óta működtetnek hasonló központokat nagyon jó eredményekkel, az oda járó roma gyerekeket be tudják vonni a mindennapi munkába, jelentősen javulnak az iskolai eredményeik, illetve azon fáradoznak, hogy minél későbbre tolják az iskolaelhagyás dátumát, amelynek veszélye elsősorban a lányoknál áll fenn, akik férjhezmenés miatt nem mindig végzik el a középiskolát, de ezen a területen is vannak sikerélményeik. Kolozsvári Tibor szerint a gyerekek nevelése az egyetlen módja annak, hogy a roma emberek mentalitását megváltoztassuk, munkára, tervezésre lehessen nevelni őket, hiszen pillanatnyilag hiányzik a szervező erő belőlük, nem gondolnak a holnapra, azonban van esély a gyerekeket megszoktatni a munkára, következetességet, önuralmat, kitartást, fegyelmezettséget táplálni beléjük egy jobb élet reményében.
A szakemberek összegezték az elhangzott javaslatokat, amelyek értelmében fontos egy munkacsoport létrehozása, amely bevonva a civil szervezeteket, a roma érdekvédelmi szervezeteket, egyházakat, napközi otthonokat, helyi roma képviselőket is, kidolgoz egy átfogó cselekvési tervet. A terv gyakorlati megoldásokat fog tartalmazni a két népcsoport közötti együttélési problémák hosszú távú kezelésére. Ugyanakkor folyamatban van egy roma kérdésekkel foglalkozó iroda kialakítása Hargita Megye Tanácsa keretében, illetve felmerült a megyei tanács pályázati rendszerének kiegészítésének szükségessége egy roma támogatási rendszerrel.
A műhelymunka után a konferencia résztvevői meglátogatták a Szent László Gyermekvédelmi Központ nappali foglalkoztató helységeit, de találkozhattak az ott nevelkedő gyerekekkel is, ahol a gyerekek örömmel mutatták be élőhelyüket, játékaikat. A résztvevők meggyőződhettek arról, hogy odafigyeléssel, szeretettel minden gyereket, családi háttér vagy életkörülményektől függetlenül, meg lehet tanítani a rendre, egymás megbecsülésére, kitartásra és a kemény munka fontosságára. 


Csíkszereda, 2014. szeptember 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774