Átadták az aszfaltozott útszakaszt Bélbor és Székpatak között

(0 Szavazat)77 megjelenítés

Befejezték az aszfaltozást a 15-ös országúttól Bélboron keresztül Suceava megyébe vezető, 174A jelzésű megyei úton, a faluba vezető szakaszon.  A Bélbor irányából, az aszfalt végétől a DN15 országúti eltérőig tartó 5,8 km-es útszakaszra tavaly és idén ősszel került aszfaltburkolat. A 4 363 852,77 lej értékű beruházás költségeinek 62 százalékát a jelenlegi kormány által működtetett Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) 38 százalékát pedig a megyei tanács költségvetéséből fedezték.

A megvalósítás fontosságát jelzi, hogy a szeptember 11-i, csütörtök délutáni átadáson részt vett Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Mircea Dușa védelmi miniszter is, továbbá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, Petres Sándor prefektus és Andrei Jean-Adrian alprefektus is. Ilie Trif polgármester megköszönte a támogatást az elöljáróknak, mondván, a helyi lakosság rég várt arra a pillanatra, hogy a településről végig aszfaltúton tehesse meg a távot az országútig, illetve a legközelebbi településig, hiszen 13 évig tartott, amíg a teljes szakaszra aszfaltréteg került. Mircea Dușa szerint a Hargita Megye Tanácsával való jó együttműködésnek is köszönhető, hogy sikerült befejezni az útszakasz felújítását. Erre nemsokára aláírják a finanszírozási szerződést, ígérte a kormányfőhelyettes.

Petres Sándor prefektus megköszönte a lakosság türelmét, Borboly Csaba megyeelnök pedig a gazdasági fejlődés, a turizmus és a fiatalok szülőföldön maradása szempontjából is fontosnak nevezte az út korszerűsítését. Mint mondta, Bélbor egyike az utolsó községközpontoknak, ahol nem volt aszfalt, a beruházás befejezése és annak haszna a jövőt, gyerekeinket szolgálja. A megyeelnök hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, amelyre a most befejezett út is jó példa. Következő célként a községben megvalósítandó csatornázást említette, illetve az aszfaltozás folytatását Dornavátráig, hogy biztosítva legyen a megfelelő összeköttetés a térség és Bukovina között. A megyei tanács elnöke örvendetesnek nevezte, hogy az avatáson mindkét, a román trikolór és a kék-arany színű székely szalagot is természetesnek vették a helybéliek. Míg Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes a trikolór elvágásával avatta fel az utat, addig Borboly Csaba megyeelnök, elmondása szerint, büszkén vágta át mindkét szalagot, és reményének adott hangot, hogy ezután a megyében az avatások alkalmával mindkét szalag látható lesz. Hozzátette: bízik benne, hogy ezzel úgymond a normalitás útjára lép a megye lakossága, hiszen a térség magyarságának és románságának együtt kell élnie.

A felújítás a teljes útszerkezet építését jelentette, 15 cm ballaszt, 15 cm tört kő, 5 cm kötőréteg és 4 cm koptatóréteg került az útszakaszra.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774