Aranyosszék is képviseltette magát a rangos megmérettetésen

Székelyföldi Népdalvetélkedők Döntője szórványbeli résztvevőkkel

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Április 5-én, szombaton Sepsiszentgyörgyön tartották meg a Székelyföldi Népdalvetélkedők Döntőjét, amelyen az előző évekhez hasonlóan idén is részt vettek aranyosszéki versenyzők Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programja jóvoltából.

A Székelyföldi Népdalvetélkedők Döntője az egyik olyan kiemelkedő esemény, amelyen a fiatalok megélhetik az összetartozás élményét, népdalaink, néphagyományaink iránti elkötelezettségüket, mindamellett, hogy összemérhetik tudásukat a legjobb székelyföldi énekesek. Mivel Aranyosszék mindig is a székelység szerves részét képezte, ezért nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ebből a régióból is eljöhessenek a jó énekesek, így minden évben ők is részt vettek a vetélkedőn Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának segítségével. Közülük idén négy versenyző mérte össze tudását a döntőn: Mihácsa Orsolya és Nagy Sándor Várfalváról, Székely Adorján és Balla Helga Mária Torockóról. A versenyt megelőzően péntek délután megismerkedtek Korond, Farkaslaka és Székelyudvarhely nevezetességeivel, majd szombaton az udvarhelyszéki versenyzőkkel közösen utaztak Sepsiszentgyörgyre, a döntő helyszínére, így az utazás során lehetőség nyílt az ismerkedésre, közös éneklésre is.
Nagy sikert aratott torockói, várfalvi és torockószentgyörgyi viseletük, amellyel kitűntek a székely ruhák világából. Székely Adorján V. osztályos torockói diák vehette át a szórvány-különdíjat, de mind a négy versenyző helytállt a nagyon erős mezőnyben. Tanárukkal, Szabó Zsombor zenetanárral együtt ígérték, hogy már most elkezdenek készülni a jövő évi vetélkedőre – tudtuk meg László Judittól, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művészeti tanácsadójától.
Szabó Zsombor zenetanár vállalta, hogy évente megkeresi, felkészíti és el is hozza azokat a diákokat, akik a tehetségük mellett szívügyüknek tekintik a közös éneklést, hagyományaink ápolását.
Az Összetartozunk program működtetői fontosnak tartják, hogy az aranyosszéki fiatalok ne csak tudják, hanem meg is éljék közös székely gyökereik összekötő erejét, jöjjenek vissza a tánctáborokba, ismerkedjenek az itteni fiatalokkal, tanulják közösen ősi táncaikat, népdalaikat, akkor lesz élő a kapcsolatuk.


Csíkszereda, 2014. április 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774