Amerikai diplomaták érkeztek a csíkszeredai megyeházára

A Hargita megyei optimista hozzáállás fejlődéshez vezet

(0 Szavazat)56 megjelenítés

Az önerőből építkező Hargita megyét, a román–magyar együttélés jobbá tételét, valamit a székelyföldiek kettős állampolgársága nyújtotta előnyöket ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének két munkatársával, Kendra Pace-szel, az emberi jogok  felelős politikai tisztviselőjével, valamint Rodica Bârlănescuval, a diplomáciai képviselet politikai osztályának munkatársával. A két vendég május 6-án látogatott Hargita megyébe, hogy az itteni helyzetről tájékozódjon.

A kisfalvak fejlesztése továbbra is elsődleges cél
Borboly Csaba a vendégeknek beszámolt Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programjáról, valamint azokról a kezdeményezésekről, amelyekkel a térség önmagát próbálja megszervezni akkor, amikor irányában Bukarest vagy Brüsszel érdektelenséget mutat. A hagyományos falukép, illetve a műemlékek védelme mellett arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a kistelepülések élhetőbbek legyenek. Ezt a célkitűzést indokolja minden elindított kezdeményezés, beleértve a kalákákat és a szakoktatás fellendítését. A szakképzés szolgálja az itthoni boldogulást, az agroturizmus fejlődését, és arra bátorítja a fitatalokat, hogy mezőgazdasággal foglalkozzanak. Ezzel szorosan összefügg a Székely termék védjegy sikere, amely a helyi termelők kitartó és minőségi munkáját dicséri – számolt be a megyében folyó tevékenységről Borboly Csaba.

 

A jó román–magyar együttélésért is dolgoznak
A megyei tanács elnöke beszámolt a két népcsoport Hargita megyei jobb együttéléséért folytatott munkáról, az eddigi tapasztalatokról. Amint Borboly Csaba mondta, sajnálatos, hogy Hargita megyére csak akkor figyelnek fel, amikor a két népcsoport között nézeteltérés van, holott a térségnek éppen erre a cirkuszra lenne a legkevésbé szüksége. Ez az oka ugyanis annak, hogy a befektetők messziről elkerülik Hargita megyét, és nem szívesen kötnek itt üzletet. El kell érni, hogy a román fél is kimondja, hogy emiatt sem működik mindig zökkenőmentesen az együttélés, hiszen a románok és a magyarok ugyanazokkal a gyakorlati problémákkal szembesülnek a mindennapi életben. A békés együttéléshez bukaresti partnerekre is szükség van, akiknek nemcsak az lehet az érdekük, hogy a romániai magyar kisebbség megőrizze identitását, az itt élő románok ugyancsak kisebbségi jogokat kell élvezzenek, ez tehát kölcsönös érdek – hangzott el a vendégekkel folytatott megbeszélésen.

 

A romániai magyarok stabil szerepe Magyarországon
A 2011-ben érvénybe lépett magyarországi egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetőn körülbelül 200 ezer romániai magyar vált az anyaország állampolgárává is. A román politikum részéről ezzel kapcsolatban tanúsított kedvező hozzáállás jó példa Európa számára is, például Szlovákiával szemben.
A pozitív példa nyilvánvalóan a moldovaiak kettős állampolgárságának is köszönhető. Az elmúlt húsz évet azonban elvesztegette a román fél, nem szánt időt és energiát a két ország népének közeledésére, beleértve a gagauzokat is. Borboly Csaba elmondta, hogy ebben mint a legnagyobb magyarlakta megye vezetője szívesen részt vállal, támogat minden közeledést Moldova felé, mert a keleti szomszédunk fontos partnere lehet Hargita megyének már csak a turizmus terén is.
A találkozó végén Kendra Pace örömét fejezte ki, hogy lehetősége volt ismereteket szerezni a térségben élők helyzetéről, ugyanakkor elismeréssel nyilatkozott a megyében tapasztalható optimista hozzáállásról, a tenni akarásról és a kitartásról, amely – meglátása szerint – valóban fejlődéshez vezet.

 

Csíkszereda, 2014. május 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774