Aláírták az ENGAGE-kiáltványt Finnországban

(0 Szavazat)39 megjelenítés

A finnországi Kauhajokiban szeptember 11-én tartottak konferenciát, amelyen aláírták az ENGAGE projekt politikai platformjának kiáltványát. Hargita megye képviseletében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke látta el kézjegyével a dokumentumot. 

Az ENGAGE projekt fő célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy vezetőik, szakembereik jobban megértsék, hogyan lehet kiépíteni szélessávú hálózatot költséghatékonyan a vidéki térségekben, a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően vagy éppen a helyi népesség és gazdasági tevékenység erősítése érdekében.
A tízpontos irat tartalmaz olyan pontokat, amelyek a helyi szélessávú internetkapcsolat technikai feltételeinek megteremtését, valamint a városi és falusi környezet világhálós kapcsolati minőségének egyenlő szintre emelését irányozzák elő. Az ENGAGE-kiáltvány utolsó előtti pontja a helyi és regionális önkormányzatok szerepét határozza meg. Eszerint az önkormányzatok segíthetnek a köz- és magánszféra közötti kommunikációs kapcsolat kialakításában, anyagi és technikai segítséget nyújthatnak a közösségnek.
A kiáltvány aláírásával a politikai platform tevékenysége nem ér véget. A vezető partnerek és a helyi képviselők arról beszélgettek, hogy a kiáltványban megfogalmazottakat európai és helyi szinten hogyan lehet továbbvinni, népszerűsíteni, emellett egyetértettek abban, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vidéki területek képviseletére az Unión belül is. Borboly Csaba azt javasolta, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (FEADR) lehessen pályázni elzárt települések szélessávú internet-kapcsolatának kiépítésére.
A kiáltvány aláírását megelőzően a tizenkét partnerrégió képviselői tartották meg előadásaikat, amelyekben az általuk képviselt régió helyzetét mutatták be. Borboly Csaba Kihívások és megoldások Romániában című előadásában ismertette a megye sajátosságait, illetve az általa vezetett intézmény fejlesztési törekvéseit. A konferencia témájához kapcsolódóan elmondta, hogy Hargita megyében a lakosság kevesebb mint húsz százalékának van internet-hozzáférése. Bemutatta a Hargita Háló programot, amely által a kiépített infrastruktúrát szélessávú internettel fejlesztenék tovább, hogy a modern kor kihívásainak megfeleljen, valamint a Telework programot, amely a fiatalok könnyebb elhelyezkedését célozta. A megyeelnök előadásában hangsúlyozta: az ENGAGE-ben való részvétellel a megyei tanács elsősorban a fiatalokat célozná meg, és az itthon maradásra késztetné őket. Jobb világháló-kapcsolattal lehetőségük adódna otthonról pénzügyeket intézni, dolgozni, ráadásul számtalan lehetőséget nyújt saját termékek széles körű reklámozására és értékesítésére az e-kereskedelmen keresztül.
Borboly Csaba előadásának végén a szélessávú internetkapcsolat létrehozásához szükséges munka három tényezőjét emelte ki: ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, az emberekben tudatosítani kell ennek fontosságát, illetve az online szolgáltatásokat elérhetővé kell tenni. Hozzátette: meg kell találni azokat a partnereket, akik dolgozni tudnak e célok megvalósításán és megfelelő helyeken hangot tudnak adni véleményüknek, javaslatokat tudnak megfogalmazni. Ebből a szempontból is hasznos, hogy a megyeelnök tagja a Régiók Bizottságának.

Csíkszereda, 2013. szeptember 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774