A VI. Székelyföld Napok programajánlója - 2015. október 8., csütörtök

Értéket őrzünk és teremtünk. A VI. Székelyföld Napok Maros megyei nyitórendezvénye

(0 Szavazat)28 megjelenítés

2015. október 8-án, csütörtökön kerül sor a VI. Székelyföld Napok Maros megyei nyitórendezvényére Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes székházában.

17.30-tól a Képek és értékek–Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációja című fotókiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A szervezők a kiállítással az erdélyi magyar népi kultúra mára már eltűnőfélben lévő helyi értékeire kívánják ráirányítani a figyelmet. A rendelkezésre álló képanyag a XX. századra jellemző erdélyi magyar nép életét és a népi kultúra értékeinek legkülönbözőbb területeit mutatja be a hagyományos népi mesterségektől, munkafolyamatoktól, a népszokások, a hagyományos népi építészet, népi tárgy- és öltözködéskultúra elemein át egészen a szakrális helyekig. Ezt követően 18.00 órától Járay Fekete Katalin Sántha Rezső – A repülő táncos című könyvét mutatja be. 19.00 órától pedig a Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című előadását mutatja be kövesdombi székházában, mely egy autentikus folklórműsor, ami magában foglal olyan táncszínházi elemeket is, melyben hagyományos néptánctechnikák is érvényesülnek.

Kiállítások

18.00, Csíkszereda, a Lázár Ház díszterme

Hunyadi László szobrászművész és Hunyadi Mária textilművész kiállításának megnyitója

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának szervezésében.

18.00, Székelyudvarhely, Művelődési Ház, Kortárs Galéria

Élő hagyományaink – fotókiállítás

A dokumentációs fényképkiállítás témája Hargita megye hagyományos népi mesterségei, népviseletei, ma is őrzött népi hagyományaink. A kiállítást P. Buzogány Árpád művelődésszervező nyitja meg.

18.00, Csíkszereda, a megyeháza földszinti kiállítótere

A CreArt projekt kiállításmegnyitója - Művészet a közterekért, White Noise Black Words az I. világháború tükrében. A CreArt projekt keretében a Nagy István Művészeti Szakközépiskola és a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai által készített alkotások 2015. október 8–16. között tekinthetőek meg a megyeháza földszinti kiállítóterében. Szervező Hargita Megye Tanácsa.

19.00, Sepsiszentgyörgy, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

SOLIDARIUM – Erhardt Miklós egyéni kiállítása a 2005–2015 közötti munkáiból a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér szervezésében. A kiállítást megnyitja Tordai-S. Attila.

Székelyföldi Akadémia előadás-sorozat

17.00-18.00, Tusnádfürdő, Csukás Szálló

Előadók:

Ferencz Angéla (Hargita Megyei Kulturális Központ, igazgató): Kultúra és közösségszervezés. Jó gyakorlatok a Hargita megyei kulturális stratégia mentén

Salló Szilárd (Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, néprajzkutató): Népi gyermekjátékok a Hargita megyei tájházak gyűjteményeiben

Filmzene élőben - A Csíki Kamarazenekar és a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar közös hangversenye

19.00, Gyergyószentmiklós, Művelődési Ház

A VI. Székelyföld Napok keretében rendkívüli hangversenyre kerül sor a Csíki Kamarazenekar és a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar előadásában. A 42 tagú szimfonikus zenekar tolmácsolásában a nagyérdemű élőben hallhatja több nagy sikerű film zenéjét. Felcsendül többek között a Die Hard, Amadeus, Ausztrália, Volt egyszer egy Amerika, Cinema Paradiso, Schindler listája, Tenkes kapitánya, Indiana Jones***,             Batman, Szabadság, szerelem, Hegedűs a háztetőn, A Karib-tenger kalózai, Pókember 3, Robin Hood, Vissza a jövőbe, Star Wars - Csillagok háborúja című filmek egy-egy nagy sikerű betétdala. A tökéletes hatás érdekében az előadás alatt a közönség kivetítőn     részleteket is megtekinthet ezekből a filmekből.

Az est karmestere Werner Gábor (Budapest).


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774