A vadkárokról tanácskoztak Gyergyószárhegyen

Jogszabály módosításra van szükség

(0 Szavazat)89 megjelenítés

Április 9-én csütörtökön a gyergyószárhegyi művelődési ház Czika termében Gábor László polgármester kezdeményezésére találkoztak a vadászok és a gazdák, hogy közösen találjanak megoldást az egyre szaporodó vadkárok ügyére. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Moldován József parlamenti képviselő, valamint Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője.

A polgármester felvázolta a gyergyószentmiklósi vadgazdálkodási egyesület által támogatott elképzelést, mely szerint mintegy 13 kilométeres villanypásztor-rendszer kiépítésével védenék meg a mezőgazdasági területeket az elszaporodott vadkároktól. Gábor László polgármester a gazdák segítségét is kérte a villanypásztor-rendszer kiépítésében, hogy már az elkövetkező napokban megkezdhessék a munkálatokat.

Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője továbbra is párbeszédre bátorította a jelenlévő feleket, fontos, hogy a vadászok és a gazdák ismerjék meg egymás bajait, nehézségeit, és közösen találjanak azokra megoldásokat.

– Törekedni kell a jó viszony kialakítására, hisz csak egymást segítve lehet tenni a közösség érdekében – hangsúlyozta Márton István.

A megyeitanács-elnök szerint, ha ennyi embernek fáj valami, akkor azzal foglalkozni kell, ezért is tartotta fontosnak, hogy személyesen is jelen legyen a megbeszélésen. Mint elmondta, a megyei tanács már 2008 óta foglalkozik a vadkárok ügyével, viszont a törvényhozásnak a nagy hibája, hogy a megyei tanácsnak nincs hatásköre ez ügyben.

– Az elmúlt közel hét évben láttunk jó és rossz példát egyaránt, az évek során felgyűlt egy sor tapasztalat, amivel az önök segítségére lehetünk.  A Vidékfejlesztési Egyesület is azzal a céllal jött létre, hogy tudjunk támogatást nyújtani és egyeztetéseket szervezni. Az elmúlt években több mint száz megbeszélést tartottunk megyeszinten a gazdák, a vadászok, az ellenőrző szervek és más szakemberek részvételével – hangsúlyozta Borboly Csaba, akinek megítélése szerint a vadkárok problémáját már helyi szinten nem lehet megoldani, ezt csak jogszabályilag lehet orvosolni.

Hargita Megye Tanácsa közel egy éve kezdte el a konzultációt, egyeztetéseket folytatva szakemberekkel, kikérve az állatvédők, gazdák, vadászok, egyetemi oktatók, szakemberek véleményét, ennek eredményeként készült el a megyei tanács jelentése Medvekérdés és vadkárok Hargita megyében címmel, melyből egy-egy példányt kaptak a megbeszélés résztvevői.

Borboly Csaba azt is kiemelte, hogy a konzultáció eredményéből világosan kitűnik, hogy másfél, de akár háromszoros túlszaporodásról beszélhetünk a medvepopuláció számát illetően.

A tanácselnök ígéretet tett, hogy a Régiók Bizottságának tagjaként Brüsszelben is kérni fogja a néppárti frakciót, hogy foglalkozzanak a vadkárok ügyével, hisz a probléma egyik forrása éppen azokból a vállalásokból következett, amelyeket Románia vállalt az EU-csatlakozáskor.

Az Elemző Csoport által készített jelentés magyar nyelvű változata a következő linken olvasható: http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/. A témában bővebb információt találnak a http://vadkarok.hargitamegye.ro/  honlapon.

Csíkszereda, 2015. április 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774