A vadkárok és a tartalékalap kérdése a prefektusi kollégium ülésén

A rokkant személyeket gondozó családtagok érdekében is felszólalt Borboly Csaba

(0 Szavazat)69 megjelenítés

Ismételten a vadkárok kérdésének napirendre vételét és probléma jogi megoldásának megtalálását sürgette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei katasztrófavédelmi bizottság március 30-i, hétfői ülésén. 

Az elöljáró emellett a prefektusi hivatal felügyeletébe tartozó szakhatóságok együttműködését kérte abban, hogy a megyei tanácstól támogatást kérő helyi önkormányzatok sürgősségi indoklásához kibocsássák a szükséges igazolást, illetékesség szerint, mert a megyei tanács csak a kellően megalapozott kérelmek nyomán utalhat ki pénzt a tartalékalapjából, a 273-as számú, helyi pénzügyekre vonatkozó törvény alapján. Mint arról beszámoltunk, Hargita Megye Tanácsa tartalékalapjából tudja segíteni azokat a Hargita megyei beruházásokat, amelyekre nincs anyagi fedezete a helyi önkormányzatnak, de ezt a segítséget csupán akkor vehetik igénybe az önkormányzatok, ha alá tudják támasztani a munkálatok elvégzésének sürgősségét és a kialakult helyzet súlyosságát az említett jogszabály alapján, illetve bizonyítani tudják, hogy a helyi kasszában nincs már pénz. Mindehhez elengedhetetlen az adott ügyben illetékes szakhatóság igazolása, hangsúlyozta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy mintegy másfél millió eurót irányoznak elő idén a tartalékalapba, és azért kéri a segítséget, hogy támogatni tudjanak napköziket, iskolákat, helyi beruházásokat.
A megyeelnök részt vett a prefektusi kollégium ülésén is, amelyen szót emelt a rokkant személyeket gondozó családtagok pótléka, illetve alkalmazása ügyében. A vonatkozó törvény szerint a polgármesteri hivatalnak alkalmaznia kell őket, vagy juttatást kell biztosítania számukra. Mivel a múlt év végén hagytak jóvá egy pénzkeretet erre, viszont a megye rokkant személyeit felmérő bizottság újabb és újabb eseteket jelent, a juttatásokra szánt keret nem elegendő, ugyanakkor az alkalmazásnak is felső korlátot szab a törvény. A gondozó családtagok inkább az alkalmazást szeretnék, mint a juttatást, lévén hogy az előnnyel jár, hiszen beleszámítják a munkaviszony időtartamába és a nyugdíjalapba. Borboly Csaba azt javasolta, hogy a prefektussal közösen írt levélben forduljanak a munkaügyi és a pénzügyminisztériumhoz, kérve a pénzkeret növelését, illetve az alkalmazások lehetővé tételét.

 

Csíkszereda, 2015. március 30.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774