A tudatos vásárlás a közösséget segíti

A Székelyföldi Akadémia évzáró előadása

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Évzáró rendezvényét tartották a Székelyföldi Akadémia előadás-sorozatnak a csíkszeredai megyeházán hétfőn, december 16-án. A meghívott szakemberek, előadók a közösségi összefogásról, a helyi termékek körforgásáról beszéltek, amelyek meghatározóak Székelyföld jövőjét tekintve.

Az jelenlévőket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, majd ismertette a találkozó témáját. 
– Segítsük egymást összefogással, ne más vidékeken termelők profitját gyarapítsuk, biztosítsuk a szükséges körforgást azzal, hogy természetes és magas értékű, helyben előállított termékeket vásárolunk – mondta.
Tej útja címmel tartott előadást Tankó László, a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet megbízott ügyvezető igazgatója, az Élő Szövet Alapítvány gazdasági munkacsoportjának vezetője. Felszólalásában a székelyföldi gazdatársadalom, a vállalkozói szféra, az intézmények, a civilszervezetek közötti összefogás mintapéldáját ismertette. Bemutatta a szövetkezet célját, amely a kis egységeket úgymond láncra fűzi és segíti őket értékeik érvényesítésében. Az alakulat létrehozását Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte, de segítette az állattartó gazdák megyei egyesülete is.
– Az elmúlt rendszerben sok negatív példa született, meg kellett küzdeni az emberek bizalmatlanságával. De összefogással sikerült megvásárolni a székelykeresztúri tejgyárat, amelynek termékei egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, és lépésről lépésre a vásárolók is tudatosabbak lesznek. A megfelelő körforgás az itt élők létkérdését is megalapozhatja – a szakember ezzel az építő jellegű hozzáállás fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve a tudatosság és a megfelelő értékrend kialakítását a lakosságban, cselekvésre késztetést, illetve azt, hogy képesek vagyunk alakítani jövőképünket. A helyi termék megvásárlásának értéke akár duplán is megtérülhet a közösségnek.
A gazdasági fellendülés a szellemi értékeink hozadéka, mondta előadása elején Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési részlegének vezetője.
– Egyéni utak helyett a partnerség ésszerű, ugyanakkor fontos a hosszútávú tervezés, ez szolgálja a közösség igényeit. Hangsúlyt kell fektetni a minőségre, a regionális tudat fejlesztésére. Aktivizálni kell erőforrásainkat és őrizni hagyományainkat. Őseink tudtak úgy együtt élni a természettel, hogy életminőséget biztosítottak, és közben nem károsították a környezetüket – mondta a szakember. A közösségi együttműködéshez elengedhetetlen az innováció, a szakképzés, az utánpótlás biztosítása, a gyakorlóterek kialakítása, a segítségnyújtás a nemzetközi tapasztalatokon keresztül, illetve a partnerségek kialakítása, tette hozzá Bányász József.
Borboly Csaba megyeelnök pozitívumként emelte ki, hogy az elmúlt évek kezdeményezései ma már egymást erősítik. Hozzátette: Hargita megyében nagy lehetőségek rejlenek a mezőgazdaságban és a minőségi élelmiszer-előállításában, ezeket kell kihasználni. A nem kedvező jogszabályok miatt a megyei tanács hatásköre eléggé korlátozott, de a Hargita Megyei Agrárkamara és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete a lehetőségek feltárása és kiaknázása érdekében dolgozik.
Az előadások után a jelenlévők feltették kérdéseiket a szakembereknek, illetve megvitattak egy-egy felvetést, a hozzászólók között volt Márton István is, aki a megyében működő szövetkezetekről beszélt. 
Végül Borboly Csaba zárta a találkozót azzal, hogy a viták sorozatát a jövő évben is folytatják.


Csíkszereda, 2013. december 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774