A termelői szakegyesületek tartottak tanácskozást a csíkszeredai megyeházán

Két 50 ezer lejes pályázat a termelők számára

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Éves közgyűlésüket tartották a Hargita megyei termelői szakegyesületek Hargita Megye Tanácsának székhelyén május 8-án. A Székelykonyha Egyesület, a Hargita Megyei Péktermékeket Gyártók Érdekvédelmi Egyesülete, a Hargita Megyei Hústermékeket Gyártók Érdekvédelmi Egyesülete, valamint a Mangalicatenyésztők Egyesülete mind képviseltette magát az egyeztetésen, amelyen elsősorban az aktuális, illetve a tervben lévő pályázati kiírásokról, valamint a hagyományos termékek levédésének procedúrájáról értesülhettek a résztvevők.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy az intézmény egyelőre nem tud a korábbi évekhez hasonló mértékű támogatást nyújtani a helyi termelőknek, de reményét fejezte ki, hogy az év első felének letelte után a kormány költségvetés-kiigazítást hajt végre, amibe már az RMDSZ-nek is lesz beleszólása.
– Minden szakma esetében meg kell keresni akár a külföldi jó példákat is. Hogyha már kormányon vagyunk, akkor készítsünk elő törvénymódosító javaslatokat, az engedélyeztetéssel és működéssel kapcsolatos jogszabályokat egészítsük ki – mondta a megyeelnök hozzátéve, hogy a Székely termék védjegynek még inkább terjednie kell, minél több üzletben lehessen hozzájutni.

Fontos a médiában való jelenlét
Borboly Csaba a kommunikáció fontosságára is felhívta a jelen lévő termelők figyelmét. Mint mondta, a médiajelenlét jó hatással van a vevőkörre, hiszen a tudatos vásárlási szokások terjedése a siker kulcsa. A tudatos vásárlás népszerűsítése érdekében Hargita Megye Tanácsa mintegy 50 ezer lejes pályázatot hirdet meg a közeljövőben, amelyre csak egyesületek jelentkezhetnek majd. A pályázati kiírásban a médiajelenlét mellett a termékkiállításokra való kijutásra is lehet majd pályázni.
A találkozón felvetették, hogy a termelők a közbirtokosságokkal és a helyi üzletekkel is működjenek együtt, ugyanakkor a fogyasztóvédelem által támasztott követelményekre fokozottan figyeljenek, a minőséget ne hagyják gyengülni.    

A vidékfejlesztési egyesület is 50 ezer lej értékű pályázatot ír ki
Márton István, a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének elnöke tájékoztatott, hogy az egyesület ugyancsak 50 ezer lej összértékű, termelői eszközök vásárlását támogató pályázatot írt ki, amelyre május 15-ig lehet benyújtani a dokumentációkat.
A vidékfejlesztési egyesület elnöke nyomatékosan felhívta a termelők figyelmét a termékek minőségi gyártásának fontosságára, hiszen egyre többen érdeklődnek a Székely termék védjegy iránt.
– 2008 óta lezárult egy fejezet, minden szakma egyesületbe szerveződött. A következő időszaknak arról kell szólnia, hogy az egyesületek önállóan kezdjenek működni. Ezért fontos, hogy mindegyik szervezetnek legyen fizetett alkalmazottja, aki információkkal látja el a tagokat, a törvénymódosítási javaslatokat összegyűjti, az aktuális pályázatokról tájékoztatást nyújt – hangsúlyozta Márton István.

Körülményes a termékek bejegyeztetése   
A találkozón jelen volt György Erzsébet, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság munkatársa, aki elmondta, hogy Hargita megyében eddig 17-en kapták meg a mezőgazdasági minisztériumtól a hagyományos terméket elismerő jóváhagyást. A bejegyzés kritériumrendszere azonban változott, ezért azt idén újra kérvényezni kell. György Erzsébet azt is elmondta, hogy a pályázat termékleírásának milyen információkat kell tartalmaznia, illetve milyen módon lehet egy termékről bebizonyítani, hogy az hagyományos.
László Zoltán, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársa a növényalapú termékekre vonatkozó termelési engedélyek megszerzésének két lehetséges módozatát ismertette a jelen lévő termelőkkel.

Csíkszereda, 2014. május 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774