A tej árának csökkentése hátrányosan érinti a kistermelőket

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Tiltakozik a Szarvasmarha-tenyésztők Hargita Megyei Egyesülete a tej felvásárlási árának csökkentése miatt, erről tartott megbeszélést az alakulat vezetőtanácsa november 13-án a csíkszeredai megyeházán, ahol jelen volt Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője is. Márton István, az egyesület elnöke ismertette, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Covalact tejfeldolgozó vállalat csökkentette a tej felvásárlási árát 85 banira, ami főként a kistermelőket érinti. A vállalat Hargita megyében is vásárol tejet, az árcsökkentés a nagytermelőket kevésbé, a kistermelőket annál inkább hátrányosan érinti, magyarázta Márton István.

A Szarvasmarha-tenyésztők Hargita Megyei Egyesülete egy felszólítást fogalmazott meg, amelyet a vezetőtanács jóváhagyása után eljuttatnak a Covalact sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai kirendeltségéhez, valamint megjelentetnek a sajtóban is. A beadványban az áll, hogy az alacsony tejárak érdektelenné teszik a gazdákat, ami 1-2 éven belül az állatállomány csökkenéséhez vezet. Ez a csökkenés olyan mértékű lesz, hogy akár tíz évbe is telhet, amíg újra elérik a mostani létszámot. A tejtermelőknek és a -feldolgozóknak együtt kell működniük, írják a felszólításban, ezért arra kérik a vállalat vezetőségét, hogy 2014. november 20-ig kerítsenek sort egy egyeztetésre a szarvasmarhatartók egyesületének vezetőtanácsával. Ha ez nem történik meg, tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a tejbegyűjtő központok és azon kereskedelmi egységek előtt, amelyekben Covalact termékeket forgalmaznak.
A megmozdulással a fogyasztókat is meg akarják szólítani, felhívni a figyelmüket, hogy egyre jobban kezdik ellepni a piacot a nem tejből készült, olcsó készítmények, ezért mindenkinek fontos kell legyen, hogy hazai tejből készült, jó minőségű termékek kerüljenek a kereskedelembe, tette hozzá Márton István.
A Szarvasmarha-tenyésztők Hargita Megyei Egyesületének vezetőtanácsa jóváhagyta a felszólítás szövegét, és egyetértett annak benyújtásával az illetékesekhez.

 

Csíkszereda, 2014. november 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774