A tanügyben dolgozók helyzetére keresik a megoldást

A tanügyminisztérium vegye figyelembe Hargita és Kovászna megye speciális helyzetét

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Még megoldatlan 164 tanügyben dolgozó személy állása, erről is szó volt Hargita Megye Tanácsa június 17-i soros ülésén a csíkszeredai megyeházán. Az eseményen jelen volt Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő, aki beszámolt a tanügyben levő állások jelenlegi helyzetéről.

Mint ismeretes, a tanügyminisztérium tavaly decemberben közölte, hogy csökkenteni fogják a tanügyi alkalmazottak számát. Az idén februárban megjelent 3401-es minisztériumi rendelet szerint Hargita megyében 253 állást kell megszüntetni. A főtanfelügyelő hangsúlyozta, ez a szám óriási a megyére nézve, ahol jelenleg 53 ezer gyereket és 4000 felnőttet oktatnak.
Ezekből az állásokból átvett 56-ot a megyei tanács, a fennmaradt 196-ot a tanfelügyelőségnek sikerült 164-re csökkentenie, jelenleg ennyi állás helyzete megoldatlan, amely nem didaktikai és kisegítő személyzet.
A 3401-es miniszteri rendelet fejkvóta szerint határozza meg, hogy hány alkalmazottja lehet egy tanintézetnek, amely Hargita megyére nézve rendkívül kedvezőtlen. Bartolf Hedvig úgy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy a számok mögött emberek, családok, sorsok vannak. A szakminisztérium nem felső határokat kellene megszabjon, hanem normatívákat adjon. A tanfelügyelőség azt szorgalmazza, hogy a felsőbb intézmény más kritériumokat vegyen figyelembe, például hogy hány gyerekre jut egy felnőtt, vagy milyen a tanintézet struktúrája.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, tavaly december óta rengeteg egyeztetés volt a probléma kapcsán. Mint beszámolt, az elmúlt időszakban Maroshévízen találkozott Remus Pricopie tanügyminiszterrel, aki akkor ígéretet tett arra, hogy Hargita és Kovászna megyét másképp fogják kezelni, mivel ezek speciális helyzetben vannak az itt élő kisebbségek, illetve a kisfalvak miatt, ahol nem szűnhetnek meg az óvodák, iskolák.
A főtanfelügyelő a kérdés tisztázását sürgeti, hiszen nemsokára kezdődik a nyári vakáció, és a személyzetnek tudnia kell, hogy lesz-e munkahelye a következő tanévben. Borboly Csaba azt javasolta, várják meg a féléves országos költségvetés-kiegészítést, mert akkor látni fogják, hogy Hargita Megye Tanácsa még tud-e átvenni állásokat.
A tanácsülésen Ferencz Salamon Alpár elnök ismertette a megyei tanács oktatási szakbizottságának álláspontját. Eszerint olyan megyei oktatáspolitikát támogatnak, amely az esélyegyenlőség biztosításának érdekében védelmezi a különböző kisebbségi helyzetekben működő oktatási helyszínek és a vidéki kisiskolák megmaradását. Úgy gondolják, a szakminisztérium figyelme nemcsak a humán, hanem a pénzügyi források biztosítására is ki kell terjedjen. Támogatják egy, a helyi vagy megyei gazdasági lehetőségekhez, ágazatokhoz igazított szakoktatási ajánlat előterjesztését.


Csíkszereda, 2014. június 17. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774