A tanácsülés kiemelt napirendi pontja a felcsíki települések megsegítése volt

Elfogadták Hargita megye szociális stratégiáját

(0 Szavazat)90 megjelenítés

Csíkmadarason tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa. Borboly Csaba megyeelnök ezt azzal indokolta, hogy a térség problémáiról közelebbről is tájékozódjanak, és a Felcsík Közösségi Fejlesztési Társulás által Madaras határában épülő derítőállomás befejezését támogassák. A társulást öt község, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Karcfalva, Dánfalva és Madaras hozta létre azzal a céllal, hogy a szennyvíztisztító telepet megépítsék. 

A 2011-ben elkezdett, több mint ötmillió lej értékű, 82 százalékban elkészült beruházás azért áll, mert 928 ezer lej tartozás halmozódott fel a kivitelezővel szemben. Amúgy két-három hónap alatt be lehetne fejezni, hangzott el a helyszínen, Madaras határában, ahova Borboly Csaba, a megyei tanácsosok és az érintett települések polgármesterei a tanácsülést megelőzően ellátogattak. A derítőállomás az öt település összesen több mint ötezer háztartását látná el, de ahhoz, hogy tovább lehessen lépni, ki kell egyenlíteni a tartozást, és még egy ennyi összegbe kerülnek a további munkálatok. A megyeelnök támogatásáról biztosította az érintett községeket, az elkövetkező hetekben a megyei tanács tartalékalapjából szeretnék ezt a problémát megoldani, erről rendkívüli tanácsülésen döntenek majd. Szentes Antal megyei tanácsos hozzáfűzte, hogy a megyei tanács testületének tagjai részéről megvan az akarat, és április első felében elkülöníthetik a pénzt a tartalékalapból.
A madarasi kultúrotthonban tartott ülésen pénzt különítettek el Hargita Megye Tanácsa több idei programjára: az otthon gondozási program idei költségvetése 400 ezer lej, 50 ezer lej jut az elszigetelt településeken folytatott szociális tevékenységre, ugyanekkora összeg a fogyatékkal élők szervezeteivel való együttműködésre, 35 ezer lej a nyugdíjasok egyesületeivel való partnerségre. 69 ezer lejt irányoztak elő Hargita megyének az Európai Unióban és az Európai Régiók Közgyűlésében való népszerűsítésére, további 100 ezer lejt pedig a megye turisztikai és kulturális turisztikai promóciójára. A cél Hargita megye turisztikai fejlesztési stratégiájának gyakorlatba ültetése, a térség bekapcsolása az országos és nemzetközi idegenforgalomba, valamint kiállításokon való részvétel.
Elfogadták Hargita megyének a 2014–2018 közti időszakra szóló szociális stratégiáját is, amelynek célja a nehéz helyzetben élő Hargita megyei gyermekek, idősek, fogyatékkal élők és más hátrányos helyzetű személyek jogainak tiszteletben tartása és a közvélemény tájékoztatása erről minél szélesebb körben. A stratégia elkészítését féléves egyeztetéssorozat előzte meg az összes érintett szereplővel: helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és illetékes állami intézményekkel, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság dolgozta ki. A várt eredmények, többek között: a kiskorúak problémáinak hatékonyabb kezelése és az emberi erőforrás jobb felhasználása, a nappali központok számának növelése, a gyerekelhagyások számának csökkentése az egészségügyi intézményekben, a szociális ellátások színvonalának növelése, a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok, fogyatékkal élők szakmai-társadalmi előrelépésének segítése. A stratégia gyakorlatba ültetéséhez szükséges költségeket az állami, megyei, helyi költségvetésből, pályázatokból és adományokból tervezik fedezni. Több tanulmány is kimutatta, hogy a Hargita megyei szociális szolgáltató rendszer az országban élen jár, ezt a pozíciót szeretnék megőrizni és erősíteni.
A tanácsosok megszavazták a csicsói Olt-híd építésének dokumentációjáról szól határozattervezetet is. Mint ismeretes, a híd megrongálódott, balesetveszélyes, ezért hosszú ideje problémát jelent a község lakóinak közlekedésében. Az új híd tervét a megyei tanács elkészíttette, a munkálatok becsült értéke 1,598 millió lej. A döntés nyomán kiírhatják a közbeszerzést a kivitelezésre. (A híd ügyéről Hargita Megye Tanácsa jelentést készített, amely elérhető a következő weboldalon: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2014/03/Jelentes_Csicsoi_Hid.pdf)
A Borboly Csabával, a csíkmadarasi szennyvíztisztítóról a helyszínen készült beszélgetést a következő linken tekinthetik meg: https://www.facebook.com/photo.php?v=634812169899503&set=vb.215328865181171&type=2&theater.


Csíkmadaras, 2014. március 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774