A szűkösebb keretből is a fejlesztésre törekednek Hargita megyében

Befektetések vonzására szakosott irodát hoz létre a megyei tanács

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Költségvetés-módosítás volt a legfontosabb napirendi pontja Hargita Megye Tanácsa augusztusi soros ülésének, amelyet szerdán, augusztus 13-án tartottak a csíkszeredai megyeházán.

- Hargita Megye Tanácsa nem kapott költségvetés-kiegészítést, habár számítottunk rá, így abból kell gazdálkodni, ami van. Ezért a pénzek átcsoportosítására volt szükség, jelentős összeget vettünk el a megyei tanács saját költségeire és programjaira szánt keretből, több mint 2 millió lejt irányoztunk más célra – hangsúlyozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A legnagyobb tételt a vagyongazdálkodás költségvetéséből csoportosították át, elvették a gyergyószárhegyi Lázár-kastély tisztázatlan helyzete miatti, az örökösök egy részével, a Berczely-ággal folytatott per költségére félretett pénzt. Valószínűleg idén nem zárul le a per, de ha mégis, a pénzügyminisztérium tartalékalapjából lehet erre segítséget igényelni, indokolta meg a döntést a megyei tanács elnöke.

A beruházásoknál egy új tételt vettek be a költségvetésbe, ez a Tarcsafalva fele vezető megyei út terveinek aktualizálása. Kányád falu további 40 ezer lejt kap a megyei tanács Kisvíz-programja keretében elvégzendő munkálatokra.

A Madarasi-Hargita fele még a síszezon kezdete előtt szeretnék befejezni a villamosítást, ezért ezekre a munkálatokra is csoportosítottak át pénzt a Kisvillany-program keretében. 
A téli szezonban a megfelelő szolgáltatás biztosítására kiegészítették Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának költségvetését.

Sikerült megmenteni a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság pályázatát, melynek keretében a csíkszeredai Haladás utcában épül rekuperációs központ. A talaj tisztítása miatt késett a közbeszerzés és a pályázat kivitelezése, de a kormány tagjaival való többszöri egyeztetés után sikerült megmenteni a projektet, a munkaügyi minisztérium egy évvel meghosszabbította annak határidejét. A kivitelezésére 100 ezer lejt különített el a megyei tanács.

A Gyergyói Lovas Napok rendezvénye mára kinőtte a régiót, és idéntől Székelyföldi Lovas Ünnepet tartanak, amelyet ez alkalommal is támogat a megyei tanács 32 ezer lejjel.
A megyei tanács testülete elviekben elfogadta a  Kisfalu keretprogram kidolgozását, amely a háromszáz lakosúnál kisebb falvak élettel való megtöltésére irányul. – Célunk, hogy kiemelten odafigyeljünk ezekre a településekre, és pozitív diszkriminációban részesítsük ezeket a programjaink és a támogatások tekintetében egyaránt – fogalmazott Borboly Csaba. Hozzátette: a hazatelepedést szeretnék segíteni, ehhez megfelelő feltételeket biztosítani, illetve a városon sokszor nehéz helyzetben élő fiatal családoknak lehetőséget teremteni ahhoz, hogy vidékre költözzenek, ahol olcsóbban lehet vásárolni, vagy hasznosítani a felmenőktől örökölt ingatlant. A kis- és családi vállalkozások, önfenntartó gazdaságok létrehozása lehetőséget teremt a fiataloknak a megélhetésre, az itthon boldogulásra – mondta a program kapcsán a megyei tanács elnöke. A keretprogramból végzett fejlesztések a falun élőket is segítenék az otthon maradásban, hiszen nem kell például a járhatatlan utak miatt városra költözniük – magyarázta a program szükségességét a megyeelnök. A komplex keretprogramot jövőre dolgozzák ki, a falvak társulási szerződés aláírásával csatlakozhatnak.

A Kisfalu-programot segíti a befektetések vonzására, a megyei tanács által létrehozandó szakiroda, amelynek célja a munkahelyek teremtésének ösztönzése. Ide keresnek angolul és románul jól beszélő, kötetlen programban munkát vállaló öt személyt. Ennek tevékenysége a kis és közepes befektetők vonzása a szabad gazdasági felületeken történő, vagy akár közös gazdasági tevékenységekre. Az ide érkezőket szakemberek segítik a vállalkozás beindításában, mivel a nagyobb cégeknek saját csapatuk van erre. A megvalósításban szerepet kapnak az önkormányzatok, a közbirtokosságok és a helyi gazdasági szereplők. 

Csíkszereda, 2014. augusztus 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774