A Székelyföldet népszerűsítő eseményeket terveznek Brüsszelben

(0 Szavazat)76 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa öttagú küldöttsége látogatott Brüsszelbe november 27–29. között. A delegáció tagjai a Székelyföld értékeit bemutató jövő évi brüsszeli eseményekről tárgyaltak a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) brüsszeli kapcsolattartóival.

A szándék szerint a 2014-ben megtartandó székelykapu-konferencia alkalmával – amelyen a máréfalvi Kőlik Egyesület vezetője, az Europa Nostra nagydíjas Kovács Piroska munkásságát, illetve az épített örökség védelméért kifejtett tevékenységet mutatják be – az Európai Unió fővárosában felállítanának egy székely kaput, székelytermék-vásárral egybekötve. Az eseménysorozat a székelyföldi hagyományok nemzetközi szintű ismertetését szolgálja.
Emellett a Brüsszelben minden év decemberében megrendezett Saint Catherin vásáron való székelyföldi részvételről is tárgyalt az UNCJR-vel a Hargita megyei küldöttség, az erre irányuló kérelmet jövő év tavaszán nyújtják be. A vásáron való jelenlét fontos a hagyományos termékek nemzetközi népszerűsítése és a hazai turizmus fejlesztése szempontjából.
Ugyanakkor A székelység története című kézikönyv brüsszeli bemutatóit is megszerveznék jövő tavasszal, a Balassi Kulturális Intézet közreműködésével. A diákoknak és felnőtteknek egyaránt szóló kötet a regionális identitás erősítését szolgálja a székelység múltjának megismerése által, ezért támogatta a kiadását Hargita és Kovászna megye tanácsa, és tervezi az újrakiadását, magyar és román nyelven. (Erről bővebb információ található itt: https://www.facebook.com/SzekelyTankonyv)
A Hargita megyeiek kiutazásának idején, szintén Brüsszelben, a Régiók Bizottsága romániai küldöttei találkoztak Dacian Cioloșsal, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosával. Mint arról korábbi közleményünkben beszámoltunk, a találkozón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának tagja ismertette a Székely termék kezdeményezést, valamint a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzem megvásárlását több mint négyszáz Nagy-Küküllő menti gazda összefogásával. Ennek kapcsán elhangzott, hogy Hargita Megye Tanácsa a védjegyről tájékoztató anyagot juttat el a biztosnak, beleértve a tervezett népszerűsítő akciókról szóló információkat is. (A Székely termékről részletesen tájékozódhatnak a www.szekelytermek.ro  honlapon.)


Csíkszereda, 2013. november 30.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774