A székely gazdák válasza a tejválságra

A termelők összefogásával beindult a szépvízi tejfeldolgozó üzem

(0 Szavazat)90 megjelenítés

– A gazdák a román fővárosban épp most tüntetnek, nekünk azonban ez a válaszunk a tejválságra: ha Bukarest nem oldja meg, hogy a tejnek a gazdák számára előnyös ára legyen, akkor mi magunk teremtünk piacot, szabunk árat. Ehhez viszont tudatos fogyasztásra van szükség, oda kell figyelnünk arra, hogy helyi terméket fogyasszunk, a kezünk akadjon meg, amikor nem helyi terméket akarunk levenni a bolt polcáról, mert így nem kell annyira vágyakoznunk a bukaresti támogatásra – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szépvízi tejfeldolgozó üzem április 2-i, csütörtöki megnyitóján. 

A község Csengő Tejszövetkezete által beindított, mintegy 450 ezer euró értékű beruházáshoz a megyei tanács is hozzájárult a vidékfejlesztési egyesületének a pályázata által, az eszközvásárlásra nyújtott támogatással.
Az avatóünnepségen a megyeelnök beszédében azt is elmondta, hogy Hargita megyében nem csupán beszélnek az összefogásról, hanem az már gyakorlattá vált, és a székelykeresztúri tejfeldolgozó után ez a második ilyen kezdeményezés, nemsokára pedig a gyimesközéplokiak is beindítják tejgyárukat.
– Remélhetőleg a sor folytatódik – tette hozzá Borboly Csaba, gratulálva a szépvízieknek.
Az ünnepségen felszólalt Ferencz Tibor polgármester, László Barna, a Csengő Tejszövetkezet elnöke és Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is, jelen volt továbbá Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos is. Ferencz Tibor elmondta, hogy négyéves munka eredményeként jutottak el idáig, egy kis csapat kitartó, lelkes munkája révén, amely megértette, hogy ez védheti meg a gazdatársadalmat, és a tisztességes, hittel végzett munka meghozza gyümölcsét.
– Hangsúlyozom, hogy ez közösségi megvalósítás, három település, Szépvíz, Csíkszentmiklós és Borzsova méltó eredménye, ha hangzatos szóval élnék, azt is mondhatnám, egy lépés az autonómia felé. Mert az autonómiához az én értékelésem, értékrendem szerint munka és munka kell, a hangzatos szlogenek helyett, saját erőforrásaink felismerése és azok kihasználása – fogalmazott a községvezető.
László Barna felidézte a Csengő Tejszövetkezet megalakulását. 72 taggal indult, azóta ez a szám 107-re nőtt. Azzal a céllal hozták létre, hogy egy kis kapacitású tejfeldolgozót hozzanak létre, és a 2014. év végére vált üzemképessé. Napi 5000 liter tej feldolgozására alkalmas, jelenleg sajtgyártásra alkalmas gépsorokból áll, ezt szeretnék majd bővíteni friss termék gyártására alkalmas gépsorral. Az üzem jelenleg 1300 liter tejet vásárol fel a szépvízi és a borzsovai gazdaegyesülettől, ez remélhetőleg bővülni fog az elkövetkezendő hónapokban. Emellett a szépvízi közbirtokosság biztosította a gyárnak helyet adó épületet, a helyi önkormányzat pedig az épületet.
A szalagvágás előtt Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa részéről emléklapot, székely zászlót és korondi tányérokat adott át, majd a meghívottak megtekinthették a létesítményt.
Mint arról beszámoltunk, az üzemet március 13-án meglátogatta Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, akinek a támogatását kérte Ferencz Tibor polgármester. A friss termék előállításához ugyanis szükség lenne még fölözőre, adagolóra, csomagolóra, hőkezelő kádakra, termékszállító autóra, hűtőpultokra, melyek összértéke előzetes számítások szerint 150 ezer euró.

 

Csíkszereda, 2015. április 2.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774