A szárhegyiek magukénak érzik a Lázár-kastélyt

Kalákában végeznék el a szükséges javításokat

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Nagy érdeklődés övezte a január 18-án, szombaton megtartott falufórumot a gyergyószárhegyi kultúrotthon nagytermében, ahol a Lázár-kastély jogi helyzetéről Gábor László polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, továbbá jelen volt Zöld Lajos, a kastély újjáépítését megszervező korábbi táborvezető is. A szárhegyi Lázár-kastély meghatározó a térség kultúrája, turizmusa szempontjából, magukénak érzik a szárhegyiek, hiszen sokan közülük önkéntesként dolgoztak annak feljavításán.

Borboly Csaba megyeelnök bízik abban, hogy közös gondolkodással sikerül megoldani a kialakult állapotot.
– Fontosnak tartottam e falugyűlés megtartását, bár jogilag kizárólag három tulajdonosa van a kastélynak, azt gondolom, hogy az az újjáépítésében részt vevő szárhegyieké is. Ezért meg kell beszéljük együtt, hogyan tovább – indította beszédét a megyeelnök. – Mi nem adjuk fel a megyei tanács részéről, keressük az egyeztetés útját. Múlt héten még nem láttam a kiutat, de a végén a Budapesten élő báró Lipthay Antal úr, a kastély többségi tulajdonosa írt egy levelet, amelyben jelezte, hogy a 13/24 részt átadják a megyei tanácsnak használatba. Ha van egy ilyen többségi örökös, aki átadja használatba elvárások nélkül, akkor van kiút, meg kell tudnunk találni a kiutat – hangsúlyozta a megyeelnök. A fő gond jelen pillanatban az, hogy a három tulajdonosi ág között nincs letisztázva melyik rész kié. A jelenlegi helyzetben a gondot a Dél-Amerikában élő Berczely család, amely a kastély 9/24 részét birtokolja, és a Lipthay család közötti egyet nem értés okozza, ennek feloldása jelentősen megkönnyítené, hogy a megyei tanács használatba vegye a kastélyt.
A Szárhegyen élő Vormair István, aki kastély 2/24 része felett rendelkezik, volt az első, aki felajánlotta a kastély ingyenes használatba vételét, ő azt nehezményezte, hogy nem történtek meg a kért felújítások, a tetőzet feljavítása, csatornajavítás, és jogi útra terelte az ügyet. Ennek a megyei tanács jogászai által jelzett fő oka, hogy a Berczely-ág nem hajlandó aláírni az ingyenes használati szerződést, viszont nem lehet tisztázatlan tulajdonú ingatlanra közpénzt fordítani.
Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a megyei tanács alintézményeként működő Kulturális és Művészeti Központ vissza tud majd költözni a kastélyba és folytatni tudja ottani tevékenységét.
– Nemzetstratégiai szempontból ez a kastély rendkívül fontos. Itt van egy személyes probléma, amit fel kell oldani, számtalanszor próbálkoztunk, és ezután sem adjuk fel. Bízom benne, hogy az örökösök a kastély kapuját nyitva fogják tartani addig is, amíg eldől a kérdés – hangsúlyozta a megyevezető.
A kastélyban levő értékekre ügyelni kell, meg kell oldani azok felügyeletét, védelmét. Ha egy cserép leesik, tegyük vissza – sajnos a megyei tanács erre jelenleg nem tud költeni.
– Azt gondolom, hogy a legjobb helyen a szobrok is, a képek is a kastélyban vannak! Helyes, hogy önök ügyelnek rá, és hogy az az elvárásuk, hogy semmi Gyergyószárhegyről ne kerüljön máshová. Ezzel én egyetértek, mint ahogy azzal is, hogy az alkotóközpontnak Gyergyószárhegyen van a helye, és személyes garanciát vállalok arra, hogy a továbbiakban is itt marad – nyomatékosította Borboly Csaba.
A szárhegyi alkotótábort nyilvántartják a világ száz legnevesebb alkotótábora között, ezért fontos, hogy e tevékenységeknek folytatódniuk kell.
– Ha a kastélyon belül nem tudunk tábort szervezni, akkor kössünk szövetséget, és a község legyen a tábor, a képtár helye. Van rengeteg szép épület, felület ebben a községben, ahol ideiglenesen ezeknek az értékeknek a megőrzésére helyet kaphatunk, és az érdeklődő közönség számára az ajtót kinyithatjuk, hogy látogatható legyen – javasolta a megyei elöljáró.
A falufórumon felolvasták Zöld Lajosnak a falugyűléshez írt levelét, aki a kastély restaurálását, újjáépítését és megmentését kezdeményezte, majd maga mellé állította az egész falut és még sokakat.
Gábor László polgármester bízik abban, hogy a tulajdonosok jó döntést fognak hozni, hisz nemcsak a szárhegyieknek, hanem az egész térségnek a legfontosabb látványossága a kastély, ezért nem kerülhet rá lakat.
– A kastély működtetése mindannyiunk számára közös cél. Nem kis munka az, amivel a kastélyt próbálták megmenteni a helybéliek – fogalmazott a polgármester. Megítélése szerint egy olyan alapítványt kell létrehozni magyarországi segítséggel, amely szakemberek bevonásával jó tervet tud kidolgozni a kastély további működtetésére. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki a tulajdonosoknak, és türelmüket kérte, hogy továbbra is a kastélyban maradhasson a sok gyűjtemény.
– Ha itt mindenki vesz egy cserepet, akkor Vormair úr elvárásait meg tudjuk oldani. Reméljük, a tulajdonosok mind egyetértenek abban, hogy magánszemélyként bemehetünk és a cserepeket a helyükre tehetjük – vetette fel a kaláka lehetőségét Borboly Csaba, és a hozzászólók támogatták e kezdeményezését. Több helybéli, aki gyerekként már kalákázott Zöld Lajos irányítása alatt, hangot adott azon véleményének, hogy nem szabad az általuk, szüleik és nagyszüleik által fáradságos munkával, majd az ezredfordulótól a Hargita Megye Tanácsa munkája által megteremtett és megőrzött értékeket veszni hagyni. Ha a múlt rendszerben lehetett kalákázni, akkor most is lehet. Be kell látnunk, hogy a jog most akadályt gördít a megyei tanács elé, s míg ezen akadály el nem hárul, addig a mienk, a szárhegyieké ez a feladat – szólalt fel egy ötvenes éveiben járó helybéli. A közmunka lehetősége fennáll, azok az emberek, akik eddig is tettek, azok ezután is hajlandók hozzájárulni munkájukkal a kastély megőrzéséhez, ha ezt a tulajdonosok is támogatják. Ez a szellemiség most is megvan a szárhegyiekben – fogalmazott az egyik felszólaló lakos.
– Ismét beigazolódott azon meggyőződésem, hogy párbeszéddel, közös gondolkodással a nagy problémának tűnő kérdésekben egyszerű és viszonylag gyors megoldásokat tudunk találni. A mai szárhegyi falufórum az egyik ékes bizonyíték erre. Megtaláltuk a kiutat, megtaláltuk az összhangot és megfogalmaztuk a közakaratot Szárhegy polgáraival – értékelte a falufórumot Borboly Csaba.
A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről készített jelentést Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, amely tanulmányozható honlapjukon (http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/). A téma iránt érdeklődők további hasznos információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html


Csíkszereda, 2014. január 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774