A szárhegyi Schola Vendégházban szakszerűen tárolják a műtárgyakat

Hargita Megye Tanácsa cáfolja a rosszindulatú híreszteléseket

(0 Szavazat)29 megjelenítés

A gyergyószárhegyi Lázár-kastélyból a Schola Vendégházba szállították a műtárgyakat - festményeket, szobrokat -, ahol fényképezés és leltárbavétel után szakszerűen, állandó hőmérsékleten, száraz környezetben tárolják ezeket. Hargita Megye Tanácsának munkatársai és Borboly Csaba elnök cáfolják azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a műtárgyak nem szakszerűen voltak elszállítva. 

- Sajnos valakik olyan álhíreket terjesztettek, amelyek miatt negatív kép alakult ki a művésztársadalomban. Ezzel rosszat tettek az alkotóközpontnak, az intézményben és az intézményért tevékenykedőknek, ezt kell tisztázzuk a közönség előtt és feltárjuk a valós helyzetet – mondta a rosszindulatú hírkeltés kapcsán Borboly Csaba.
Mint ismeretes, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kulturális és Művészeti Központ műtárgyait ki kellett költöztetni a Lázár-kastélyból, miután, oszthatatlan vagyon lévén, nem sikerült minden örökössel megegyezni a kastély használatáról. A gyergyószárhegyi Vormair István kisebbségi tulajdonos sem értett egyet azzal, hogy a központ a kastélyban maradjon, a további bérlésért jelentős összeget kért a megyei tanácstól, amit az intézmény nem tud kifizetni. Közpénzről lévén szó, a megyei tanács nem tudta felvállalni azt az összeget, amelynek például töredékéért adta ki a román államnak a Peleş-kastélyt Mihály király.
A központnak a 2013-as év folyamán megszűnt a kastélyra vonatkozó használati joga, ezért elkezdték a műtárgyak kiköltöztetését, hogy ne merüljön fel a birtokháborítás esete, amelyre felhívta a figyelmet a Berczely ágat képviselő ügyvéd és Vormair István is. Ebből kifolyólag viszonylag rövid idő állt rendelkezésre. A költözést egy adott helyzet eredményezte, nem Hargita Megye Tanácsának döntése volt, hanem a kisebbségi tulajdonosok akarata. A festmények a kastély udvarán levő fűtetlen raktárból a Schola Vendégház állandó hőmérsékletű szobáiba kerültek, méretük szerint válogatva, szakszerűen csomagolva, körültekintően tárolják. Egyes szobrokat az udvarról és a raktárból súlyuk és méretük miatt markológéppel szállították el, de ezeket az értékes alkotásokat is őrzik. Szállításkor megtörtént az állományfelmérés, és minden darabról fénykép készült. Hargita Megye Tanácsa feladatának tekinti, hogy lehetőségei szerint a legjobb körülményeket biztosítsa a műtárgyak tárolására.        
A műalkotásokat a tervek szerint, szakemberek válogatásával kiállítják tematikus tárlatokon, az elsőt meg is tartották március 15-én, ismertették Hargita Megye Tanácsának munkatársai, hiszen ezeknek az a rendeltetésük, hogy a közönség számára hozzáférhetőek legyenek. Megerősítették: valakik rosszindulatú híreket terjesztenek, de ezek alaptalanok. Állításukat nem tudták bizonyítani, ennek kérésére viszakoztak.
Az ingatlan tulajdonosaival továbbra is folynak az egyeztetések a kastély használatát illetően, amelynek remélik kedvező kimenetele lesz, fejtették ki a megyei tanács szakemberei. A cél az, hogy az alkotóközpont a rendeltetésének megfelelően folytassa tevékenységét, továbbra is megszervezik a hagyományossá vált rendezvényeket. A kulturális jelentőségén túl a központ számos helyi családnak jelent jövedelmet, megélhetést, és tevékenységével öregbíti a Gyergyói-medence hírnevét is.
- Kár, hogy zárva van a kastély, így nem lehet tudni, hogy mi van bent. Mivel a kisebbségi tulajdonosok közül senki nem akarja a kulcsot átvenni és bemenni az épületbe, tönkremehet a gyergyószárhegyiek több évtizedes munkája, amit Zöld Lajos vezetésével végeztek el – nehezményezte Borboly Csaba.   
Hozzátette: bízik benne, hogy a tulajdonosok minél előbb egyezségre jutnak. Ezúton is megköszöni Lipthay Antal Miklós többségi tulajdonosnak, hogy idejött és dolgozik azon, hogy a kastély minél előbb megnyithassa kapuit a látogatók előtt. A napi belépőjegyekből tudnák fedezni a legszükségesebb munkálatokat, hogy a mindannyiunk számára fontos műemléket karban lehessen tartani, ha már a helyi tulajdonos nem ért egyet azzal, hogy kalákában feljavítsák.  


Csíkszereda, 2014. március 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774